Διεθνής διάκριση για φοιτητές του ΑΠΘ

Η Ελλάδα, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, περνά δύσκολους καιρούς οικονομικής ασφυξίας και πολιτικών αναταράξεων. Παρόλα αυτά δεν παύει να σαρώνει τα βραβεία σε πολλές διοργανώσεις, πιστοποιώντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη όπου και να συμμετέχει.

DIAKRISIIII

Το τελευταίο επίτευγμα ανήκει στην ομάδα του Καθηγητή του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, η οποία αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια.

Η ομάδα του ΑΠΘ πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition στον παγκόσμιο διαγωνισμό Microsoft Imagine Cup 2015, που διεξήχθη στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον.

Ο Διαγωνισμός  Microsoft Imagine Cup έχει ως στόχο να φέρει στην επιφάνεια την ευρηματικότητα των φοιτητών που συμμετέχουν, βρίσκοντας τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιλύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βασανίζουν την ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος και άλλες νόσους.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο στο Ability Award ανάμεσα σε 320.000 συμμετέχοντες με την εφαρμογή «Prognosis». Η εφαρμογή αυτή είναι  ειδικά σχεδιασμένη για κινητά και συλλέγει δεδομένα από τον χρήστη όπως διαφορά στον τόνο της φωνής, τρέμουλο, τρόπος γραφής μηνυμάτων, την ποιότητα του ύπνου και σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο δραστηριότητας (Microsoft Band), στέλνει τις πληροφορίες στους servers. Από τα δεδομένα αυτά φτιάχνεται ένα ιστόγραμμα που συνδέεται με την νόσο του Πάρκινσον και πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη πρόγνωση της ασθένειας.

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι η ομάδα του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη είχε διακριθεί και άλλες φορές στο παρελθόν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και συγκεκριμένα το 2004, 2005, 2007, 2011 και 2012, δείχνοντας πως το ελληνικό στοιχείο δεν λείπει ποτέ από τις μεγάλες διοργανώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ Prognosis μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα: prognosisproject.net

Πηγή: techmaniacs.gr