Tichu… οδηγός για αρχάριους…. (Μέρος Β’)

tich1

Σε αυτό το μέρος θα δούμε τις ειδικές κάρτες του Tichu. Οι ειδικές κάρτες είναι τέσσερις και είναι οι εξής: Μαγιόνγκ, Σκύλος, Φοίνικας, Δράκος. Ας τις γνωρίσουμε!

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Μαγιόνγκ 

tich5

Όποιος έχει αυτήν την κάρτα ξεκινάει το παιχνίδι (αν θέλει δεν παίζει αυτήν την κάρτα ως πρώτο φύλλο). Η αξία αυτής της κάρτας είναι 1, άρα το μικρότερο φύλλο στο παιχνίδι. Παίζεται είτε ως μονό φύλλο (Μαγιόνγκ) είτε ως μέρος μια κέντας (Μαγιόνγκ-2-3-4-5).

Επίσης, την ώρα που ο παίχτης ρίχνει το Μαγιόνγκ μπορεί να ζητήσει ένα φύλλο (όχι όμως ειδική κάρτα). Ο επόμενος παίχτης θα πρέπει να ρίξει το φύλλο που ζητήθηκε, ακολουθώντας βέβαια τον συνδυασμό που παίχτηκε (είτε μονό φύλλο είτε κέντα). Αν δεν μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία του πρώτου παίχτη, τότε μπορεί να ρίξει ότι θέλει και τότε ο μεθεπόμενος παίχτης (δηλαδή το ζευγάρι του παίχτη με το Μαγιόνγκ) θα πρέπει να εκπληρώσει την επιθυμία και ούτω καθεξής. Σε περίπτωση που ζητηθεί ένα συγκεκριμένο φύλλο που είναι μέρος κέντας πρέπει να πέσει η κέντα έστω και αν περιλαμβάνει τον φοίνικα. Η προϋπόθεση να υπάρχει το φύλλο που ζητήθηκε από το Μαγιόνγκ. Αν ζητηθεί για παράδειγμα το 6 μέσα σε κέντα, ο επόμενος παίχτης έχει 6 αλλά η κέντα του συμπληρώνεται με τον Φοίνικα οφείλει να πετάξει τη κέντα. Αν στη θέση του 6 είναι ο Φοίνικας και ο παίχτης δεν έχει 6 μπορεί να πάει πάσο. 

Η επιθυμία αυτή βρίσκεται συνεχώς σε ισχύ μέχρι να εκπληρωθεί απο τον πρώτο παίχτη που έχει το φύλλο που ζητήθηκε και μπορεί να το ρίξει.

Σκύλος

tich2

Αυτή η κάρτα δεν έχει καμία αξία και μπορεί να παιχτεί μόνο όταν ο παίχτης παίζει πρώτος (είτε έχοντας το Μαγιόνγκ είτε μετά από μια κερδισμένη μπάζα). Παίζεται πάντα ως μονό φύλλο και δίνει τη δυνατότητα στο συμπαίκτη να παίξει πρώτος. Αν ο συμπαίκτης δεν έχει άλλα φύλλα, τότε παίζει ο επόμενος παίχτης από τον συμπαίκτη (ή ξανά ο παίχτης που έριξε τον Σκύλο, αν δεν έχει φύλλα ούτε ο άλλος παίχτης).

Φοίνικας

tich6

Ο Φοίνικας μπορεί να παιχτεί είτε ως μονό φύλλο, είτε ως μπαλαντέρ σε οποιονδήποτε συνδυασμό (7-8-9-Φοίνικας-J-Q ή και 7-7-Φοίνικας-4-4), αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Βόμβα. 

Άμα παιχτεί ως μονό φύλλο, τότε έχει αξία +μισό από το προηγούμενο μεγαλύτερο φύλλο (8 + Φοίνικας = 8,5 ή ακόμα και Α + Φοίνικας = Α + μισό). Δεν μπορεί να παιχτεί όμως μετά από Δράκο.

Δράκος

tich3

Ο Δράκος είναι το μεγαλύτερο φύλλο του παιχνιδιού, υπερισχύει ακόμα και του Α και πάντα παίζεται ως μονό φύλλο (Α+ Φοίνικας + Δράκος). Μπορεί να νικηθεί μόνο από Βόμβα. 

Όταν ο παίχτης ρίξει Δράκο, τα φύλλα της κερδισμένης μπάζας πρέπει να τα δώσει σε κάποιον από τους αντιπάλους. 

Βόμβες

Οι βόμβες είναι ειδικοί συνδυασμοί φύλλων οι οποίοι μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού (ακόμα και εκτός σειράς) πάνω σε όλους τους συνδυασμούς και να τους κερδίσουν! Μια βόμβα χάνει μόνο από μια άλλη, μεγαλύτερη βόμβα.

Οι βόμβες είναι:

  • ένα καρέ – 4 φύλλα ίδιας αξίας (7-7-7-7)

  • στρέιτ φλος – μια κέντα ίδιου χρώματος (5-6-7-8-9 κόκκινα)

Μια βόμβα στρέιτ φλος, από 6 φύλλα και πάνω, κερδίζει πάντα μια βόμβα καρέ ή μια βόμβα στρειτ φλος με 5 φύλλα:

(3-3-3-3 < 7-7-7-7 < 10-JQKA < 2-3-4-5-6-7)

——

Δανάη Αιματίδου