Nέα διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών σύμφωνα με την Google

Μία ακόμη διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, έχει μία πρωτοτυπία: Βασίζεται στον αλγόριθμο PageRank της Google, ο οποίος ταξινομεί τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, προκειμένου να μετρήσει πόσες φορές ένα πανεπιστήμιο εμφανίζεται στις σελίδες-λήμματα της Wikipedia. Όσες περισσότερες είναι οι φορές, τόσο μεγαλύτερο θεωρείται το «ειδικό βάρος» του πανεπιστημίου, διεθνώς. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν οι σχετικοί αλγόριθμοι κατάταξης 2DRank και CheiRank.

ekpaaaaaa

Η κατάταξη, η οποία παρουσιάστηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Jose Lages του Πανεπιστημίου της Φρανς-Κοντέ στη Μπεζανσόν, φέρνει στις δύο πρώτες θέσεις τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Πρίνστον, ΜΙΤ, Σικάγο, Στάνφορντ, Γιέηλ και Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Όσον αφορά την ελληνική παρουσία, την καλύτερη θέση (175) έχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο, μάλιστα, βρίσκεται στην 141η θέση, σε μία ειδικότερη παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των ιστορικότερων πανεπιστημίων που ιδρύθηκαν πριν τον 20ό αιώνα. Ακολουθούν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (191), το Πάντειο (236), της Πάτρας (251), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (257), το Χαροκόπειο (280), του Αιγαίου (300), το Δημοκρίτειο Θράκης (310), των Ιωαννίνων (317), της Κρήτης (369), της Μακεδονίας (469), της Θεσσαλίας (509), του Πειραιά (561), της Πελοποννήσου (587), το Ιόνιο (596) και της Δυτικής Μακεδονίας (660). Εντύπωση προκαλεί η απουσία του ΕΜΠ από αυτήν τη λίστα, όμως σε μία άλλη συγγενική κατάταξη (με βάση όχι τον αλγόριθμο PageRank, αλλά τον αλγόριθμο 2DRank), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στη διεθνή θέση 164, πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ).

Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα παρατηρούσε κανείς ότι η κατάταξη με βάση τις αναφορές στη Wikipedia και τον αλγόριθμο της Google «ανεβάζει» τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση με τις άλλες καθιερωμένες ετήσιες κατατάξεις (Σαγκάης, Τάιμς, QS κ.α.).

Πηγή: ethnos.gr