Από τη Δευτέρα οι αυξήσεις στα εισιτήρια

Στο 1,40 ευρώ από 1,20 που είναι σήμερα αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου θα παραμείνει στα 0,60 ευρώ.

μετρο

Μαζί με την τιμή, η οποία επανέρχεται στα προ των μειώσεων του Σεπτεμβρίου 2014 επίπεδα, αυξάνεται η διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου και από τα 70 λεπτά θα ισχύει για 1,5 ώρα.

Επίσης αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων μετρό του Αεροδρομίου από 8 στα 10 ευρώ (5 ευρώ το μειωμένο) και λεωφορειακών γραμμών express από 5 σε 6 ευρώ (3 ευρώ το μειωμένο). Αυξημένη τιμή θα έχουν και οι κάρτες του Αεροδρομίου καθώς επίσης και οι εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες για όλα τα μέσα εκτός Αεροδρομίου. Επίσης αυξάνεται η τιμή του ημερήσιου εισιτηρίου σε 4,5 από 4 ευρώ, του τριήμερου σε 22 από 20, ενώ μειώνεται η τιμή του πενθήμερου εισιτηρίου σε 9 από 10 ευρώ.

Οι αυξήσεις, οι οποίες εφαρμόζονται τελικώς έναν μήνα μετά την προαναγγελθείσα από τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, ημερομηνία, έχουν αποδοθεί από το υπουργείο στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Η τιμή της βασικής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών και της αντίστοιχης μειωμένης τιμής

που αντιπροσωπεύουν το 97,97% του συνόλου των καρτών που πωλούνται σε ετήσια βάση και απευθύνονται στην μεγάλη κατηγορία των τακτικών χρηστών των μέσων μεταφοράς και ισχύουν για συνδυασμένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια ενός μήνα, παραμένουν αμετάβλητες στις προνομιακές τιμές των 30 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να μετακινούνται με όλα τα Μέσα (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ) με 1 ευρώ και 0,50 ευρώ την ημέρα.

Οι μηνιαίες κάρτες αξίας 30 ευρώ αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους και οι μηνιαίες κάρτες μειωμένης τιμής αξίας 15 ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι φοιτητές, τα άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών και οι πολύτεκνοι. Αντίστοιχα διατηρούνται οι τριμηνιαίες κάρτες.

Το ποσοστό επί του συνόλου των καρτών των προϊόντων αυτών ανέρχεται σε 98,32%, σε ετήσια βάση.

Πηγή: ethnos.gr