Menu

Tι έμαθα σήμερα!

Σήμερα που λέτε κοιτούσα τα χρήματα μου, ναι αυτά τα πολλά πεντακοσάευρα που έχω! Και οπ, είδα ένα είναι χαρτονόμισμα μου, ναι ένα πεντακοσάευρο μου βεβαίως βεβαίως, να είναι σκισμένο. Προφανώς δεν τον είδα όταν μου έδιναν τα ρέστα, και όταν το είδα νευρίασα. Δεν θα το κρύψω αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν πώς θα το ξεφορτωθώ και που θα το δώσω. Η δεύτερη μου σκέψη ήταν να το κολλήσω τουλάχιστον να είναι οκ, ευπαρουσίαστο. Και η τρίτη μου σκέψη ήταν πώς δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν στα χέρια μου σκισμένα χαρτονομίσματα και τι να γίνονται άραγε.

pic1

Φυσικά το σκισμένο χαρτονόμισμα δεν το θέλει κανείς, και τι? Παύει να έχει ισχύ? Όχι φυσικά. Αλλά το έψαξα και έμαθα το εξής και μπορώ να πω πως δεν το περίμενα.

Το λοιπόν, τα σκισμένα χαρτονομίσματα μπορούμε να τα αλλάξουμε στις τράπεζες. Σε όλες και όχι μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Οπότε μπορούμε να σώσουμε τα χαρτονομίσματα μας (και το πεντακοσάευρο μου!). Η αλλαγή των φθαρμένων χαρτονομισμάτων από τις ιδιωτικές τράπεζες είναι υποχρεωτική βάση νόμου. Δεν χρειάζεται να τρέχετε στην ΤτΕ για να αλλάξετε το χαρτονόμισμα σας. Με την απόφαση (ΕΚΤ/2003/4), της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ), όλες οι εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να προχωρούν σε αντικατάσταση. Υποχρεούνται λοιπόν η ΤτΕ και κατ’ επέκταση και οι ιδιωτικές καθώς υπακούν βάση καταστατικού σε αυτήν.

Τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές των χαρτονομισμάτων περιγράφονται στην παραπάνω απόφαση της ΕΚΤ. Αν ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις τότε γίνεται αυτόματη αλλαγή χωρίς καν να πρέπει να αφήσετε στοιχεία (τρελό!?):

1)  Να υπάρχει κομμάτι μεγαλύτερο του 50% της αρχικής επιφάνειας (μην έχετε μισό πεντακοσάερο, δεν θα σας το πάρουν πίσω να σας δώσουν ολόκληρο!).

2) Όλη η έκταση που θα προσκομίσετε να είναι γνήσια σε περίπτωση σκισμένου πάνω από ένα κομμάτια χαρτονομίσματος. (Μην πάτε με μισό και πλαστό πεντακοσάευρο! Έλεος δηλαδή).

3) Να είναι τουλάχιστον ένας από τους δύο κωδικούς ακέραιος.

Αν έχει λερωθεί όλο ή πάνω από τους δύο κωδικούς, πχ από μελάνι, ή έχετε κομμάτι μικρότερο του 50% τότε μόνο θα χρειαστεί να αφήσετε τα στοιχεία σας και που το βρήκατε.

Αν αρνηθούν να σας το αλλάξουν θα ενημερώσετε πώς θα πρέπει να υπακούσουν στην εγκύκλιο 409 που τους έχει στείλει η ΤτΕ, με ημερομηνία 09/01/2002 και την παραπάνω απόφαση της ΕΚΤ. Και ίσως κάτι πιο δραστικό, ζητάτε τα στοιχεία του ταμεία που σας εξυπηρέτησε και του διευθυντή του καταστήματος που σας αρνήθηκαν να σας εξυπηρετήσουν και υα προωθείτε στην ΤτΕ. Αν και δεν νομίζω να το κάνετε αυτό.

Και για την ιστορία, το σκισμένο χαρτονόμισμα μου ήταν πεντάευρο!

Leave a Reply

Exit mobile version