Τι έμαθα σήμερα!

Ωραία μέρα σήμερα, εδώ στην Θεσσαλονίκη είχε πάρα πολύ όμορφο ήλιο και τα πουλάκια κελαηδούσαν όλη μέρα, και σκέφτηκα να εξερευνήσω το χώρο της μουσικής.

Αυτό το ράδιο όλο εμπνεύσεις μου δίνει βρε παιδί μου! Άκουσα ένα όνομα που ανέφερε ένας ραδιο-παραγωγός, δεν το ήξερα, και το σημείωσα. Το όνομα ήταν: Kate Bush (καμία σχέση με τον γνωστό σε όλους μας Αμερικανό Bush!). Από ότι είπε ο ραδιοπαραγωγός ήταν αστέρι προς το τέλος της δεκαετίας του ‘70, αλλά χάθηκε σύντομα, οπότε και ήταν λίγο απίθανο να την ξέρω.

Η Kate Bush μόλις στα 19 της το 1978 σκαρφάλωσε την κορυφή των UK Charts και έμεινε εκεί για 4 εβδομάδες με το ντεμπούτο single της “Wuthering Heights”,το οποίο έγραψε η ίδια. Είναι η πρώτη Βρετανίδα τραγουδίστρια που μπήκε στην λίστα των UK album charts και η πρώτη καλλιτέχνης που ανέβηκε στην θέση νούμερο ένα, καθώς και η πρώτη (μέχρι ΚΑΙ σήμερα) γυναίκα καλλιτέχνης που έχει πέντε top albums στα UK charts πέντε διαδοχικές δεκαετίες! Ήταν το αστέρι της εποχής που με τη μοναδική της χροιά ‘υπνώτιζε’ το κοινό της.

 (‘’Το αμφιλεγόμενης αισθητικής βίντεο του ντεμπούτου single της Kate Bush” )

Την επόμενη χρονιά (1979) μετά απο 28 συναυλίες σταμάτησε κάθε μουσική εμφάνιση. Όμως τραγούδια δεν σταμάτησε να γράφει και να σκαρφαλώνει στα UK charts. Στο Rolling Stone γράφτηκε πώς είχε φοβία με τα αεροπλάνα και είχε πάθει υπερκόπωση. Όμως, ο λόγος που την οδήγησε στην αποχή από τις περιοδείες της ήταν άλλος. Ήταν αιφνίδιος θάνατος του 21χρονου διευθυντή φωτισμού που είχε σε κάθε συναυλία της, ο οποίος έπεσε από ύψος 7 μέτρων στην προσπάθεια του να εντοπίσει ένα σκοτεινό σημείο από όπου θα εμφανιζόταν η Bush επί σκηνής. Το γεγονός αυτό την συγκλόνισε και ήταν η αιτία που δεν ήθελε να βρεθεί ξανά σε μουσική σκηνή.

Οι εμφανίσεις της ήταν υπερπαραγωγές χορού και τραγουδιού, με εναλλαγή πολλών κουστουμιών. Στις δικές της συναυλίες ήταν που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ασύρματο μικρόφωνο με ακουστικά, για να μπορεί να κινείται άνετα στη σκηνή.

Μετά από 35 χρόνια ανέβηκε ξανά στη μουσική σκηνή το 2014, όπου πάνω από 75.000 θεατές είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, και φυσικά τα εισιτήρια ξεπουλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες. Κάποιες κριτικές για τις συναυλίες της αναφέρουν με θαυμασμό το γεγονός πώς η φωνή της και η ζωντάνια της άλλαξαν απειροελάχιστα. Με πολλές εναλλαγές κουστουμιών, με υπέροχη φωνή και σκηνική παρουσία, ακόμα και ξυπόλητη μάγεψε τους θαυμαστές της που την περίμεναν 35 χρόνια. Μην ψάξετε στο ιντερνετ, δεν θα βρείτε κάποιο βίντεο από τις συναυλίες αυτές, το γιατί δεν το ξέρω, αλλά θα βρείτε μόνο φωτογραφικό υλικό.

bush

(φώτο: ‘’ξυπόλητη στη συναυλία του 2014’’)

Το 1987 κέρδισε το Brit Awards στην κατηγορία ‘Best British Female Artist’. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, είχε προταθεί και για τρία βραβεία Grammy. Το 2002, αναγνωρίστηκε με το βραβείο Ivor Novello για την εξαιρετική συμβολή της στην βρετανική μουσική. Η Kate Bush ορίστηκε Commander of the Order of the British Empire (CBE) στην Πρωτοχρονιάτικη Απονομή του 2013 για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη μουσική.

Όταν έψαχνα πληροφορίες για την Bush, πήγα στο YouTube και έβαλα να ακούγεται playlist με τα τραγούδια της και το πιο γνωστό κομμάτι της, ειδικά σε εμάς που είμαστε γεννημένοι τη δεκαετία του ‘80 και τώρα μάθαμε ποια είναι, είναι το ‘Running up that hill’.