Και οπ σήμερα επανέρχομαι! Και μη ξεχνάτε, πώς μπορείτε να μας στείλετε το τι μάθατε εσείς σήμερα.
Με συνεπήρε που λέτε η προ-χθεσινή εξερεύνηση με τις εκφράσεις λόγου, και συνέχισα να ψάχνω. Αλλά κόλλησα με άλλη φράση που από ότι διάβασα αποτελεί τον αιώνιο γρίφο (ούτε ο γρίφος του Einstein έτσι!). Και όμως είναι μια φράση-γρίφος που και στο παρελθόν με απασχόλησε. Οπότε ορμόμενη από εχθές είπα να το ψάξω να το μάθω. Αναφέρομαι στη φράση ‘Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;’ .
Προς μεγάλη μου έκπληξη η φράση αυτή έχει απασχολήσει τον επιστημονικό κλάδο πολύ τα τελευταία χρόνια, και μετά απο χρόνια έρευνας αποφάνθηκαν ότι: η κότα είναι αυτή που κάνει το αυγό. Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Sheffield και του York πιστεύουν πώς προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αυγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεσαι μόνο στις ωοθήκες της κότας.
Η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), μας δείχνει πώς το αυγό μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κότας, επομένως η κότα είναι εκείνη που προυπάρχει. Η χρησιμότητα της πρωτεΐνης είναι πως δρα ως καταλύτης, ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.
Για την απόδειξη του αιώνιου αυτού γρίφου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να “ζουμάρουν” στον σχηματισμό του αυγού. Το όνομα του υπολογιστή είναι ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, που αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, δηλαδή το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.
Και χωρίς καμία αμφιβολία τώρα πια μπορείς να πεις ‘ Η κότα έκανε το αυγό, και όχι το αυγό την κότα’ !