Tι έμαθα σήμερα!

gym1

Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με την γυμναστική, επειδή νους υγιής εν σώματι υγιεί. Και για αυτό που θα μιλήσουμε σήμερα τα συνδιάζει αυτά τα δύο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια η Yoga, δεν άντεξα και εγώ και είπα να δοκιμάσω, αν και στην αρχή για να πω την αλήθεια μου ήμουν πολύ αρνητική. Απλά ήθελα να γυμνάζομαι και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα ούτε τα γυμναστήρια, ούτε τα ομαδικά αθλήματα, οπότε είπα i will give a try (ξέρετε όπως λένε και στο χωριό μου!).

Η Yoga έχει πολλά είδη ανάλογα τις ανάγκες σου, το επίπεδο που θέλεις να φτάσεις αλλά και αν έχεις προβήματα υγείας, σε αρθρωσεις κτλ. Κάποια από τα είδη της Yoga είναι η Vinyasa Yoga, Hatha Yoga, Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga, Anusara Yoga και ένα σωρό άλλα είδη. Όμως εγώ θα αναφερθώ για το είδος της Yoga που λέγεται Nidra, το οποίο έχω δοκιμάσει, οπότε μπορώ να πω με σιγουριά πώς (και) αυτού του είδους η Yoga βοηθάει πολύ και στο σώμα και στο πνεύμα.

Θα αρχίσω με τον ορισμό της Yoga, η οποία είναι μια μέθοδος που βοηθά να διορθώσεις τη στάση του σώματος, να γυμνάσεις όλους τους μύεις σου και να βρεις έναν πολύ όμορφο τρόπο να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις, χάρης τη βοήθεια των αναπνοών. Η Nidra Yoga είναι η “γιογική ύπνου”, δηλαδή μια κατάσταση συνείδησης μεταξύ και ξύπνιας κατάστασης και κατάστασης ύπνου, δηλαδή είσαι στο στάδιο του “με πέρνει ο ύπνος σιγά σιγά”. Είναι μια κατάσταση όπου το σώμα είναι εντελώς χαλαρό, και ‘πέφτεις’ σε μια απόλυτης ηρεμίας, χαλάρωσης και μεγαλύτερης επίγνωσης του εσωτερικού σου κόσμου, ακολουθώντας τις οδηγίες του Yogi δασκάλου σου.

Αυτή η κατάσταση της συνείδησης στη Nidra Υoga είναι διαφορετική με το διαλογισμό, στον οποίο απαιτείται η συγκέντρωση μόνο σε ένα σημείο. Στη Nidra Υoga παραμένεις σε κατάσταση φωτός Pratyahara με τέσσερις από τις αισθήσεις του, και μόνο η ακρόαση σου είναι ενεργοποιημένη και συνδέετε με τις οδηγίες του δασκάλου.

gym3

Η Yoga Nidra, η διαύγεια ύπνου, είναι μεταξύ των πιο βαθιών καταστάσεων χαλάρωσης (αν γίνεται στη σωστή διάρκεια), διατηρώντας παράλληλα πλήρη συνείδηση. Στα διαυγή όνειρα σου, υπάρχει ένα μόνο εν γνώσει σου ονειρικό περιβάλλον, και έχει μικρή ή καθόλου επίγνωση του πραγματικού περιβάλλοντος σου. Αν φτάσεις στο σημείο που μόλις ανέφερα, σημαίνει πώς έχεις φτάσει στον απόλυτο στόχο της Nidra Yoga, και στην απόλυτη στιγμή χαλάρωσης και ηρεμίας σου.

Η πρακτική αυτή χαλάρωσης έχει δημιουργηθεί για να μειώσει την ένταση και το άγχος. Τα συμπτώματα ανησυχίας, τον πονοκέφαλο, ίλιγγο, πόνο στο στήθος, αίσθημα ταχυπαλμιών, εφίδρωση και κοιλιακό άλγος. Ακόμα έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους στρατιώτες από τον πόλεμο να αντιμετωπίσουν την διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD).