Menu

Τι έμαθα σήμερα!

τρουμαν2

Ελπίζω να συνέλθατε από το πολύ φαΐ και ενδεχομένως και ποτό εχθές και να είστε έτοιμοι σήμερα να βουτήξουμε στα βαθιά και να μάθουμε κάτι ενδιαφέρον, αλλά δεν το λες και light. Ένα πράγμα σαν τις.. light χθεσινές πανσέτες! Θα μάθουμε, λοιπόν για το δόγμα Τρούμαν (Truman Doctrine).

Αρχικά, ποιος ήταν ο Harry Truman; Ο Harry Truman ήταν ο 33ος πρόεδρος των Η.Π.Α. από το 1945 έως το 1953. Το Δόγμα Τρούμαν ουσιαστικά πρόκειται για μια αμερικάνικη (στρατηγική) εξωτερική πολιτική. Στόχος αυτής της πολιτικής ήταν να σταματήσει τον σοβιετικό ιμπεριαλισμό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με άλλα λόγια να σταματήσει την αυξανόμενη δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Truman ανέφερε την πολιτική του αυτή κατά την ομιλία του στις 12 Μαρτίου το 1947, στην διάσκεψη του Κονγκρέσου. Επικαλέστηκε πώς οι Η.Π.Α. θα υποστηρίξουν οικονομικά και κυρίως στρατιωτικά την Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να αποτραπεί η άνοδος της Σοβιετικής Ένωσης.

Γενικότερα, το δόγμα Τρούμαν αποτελεί μια σιωπηλή αμερικανική υποστήριξη για άλλα έθνη που απειλούνταν από τον σοβιετικό κομμουνισμό. Το Δόγμα Τρούμαν έγινε το θεμέλιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, και οδήγησε, το 1949, στο σχηματισμό του ΝΑΤΟ, μια πλήρως ανεπτυγμένης στρατιωτικής συμμαχίας που είναι σε ισχύ από εκείνη την ημέρα. Κατά τους ιστορικούς η 12η Μαρτίου θεωρείται η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πρόεδρος Τρούμαν ανέφερε ακόμα, πως “Το Δόγμα αυτό είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για να υποστηρίξουν τους ελεύθερους λαούς που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποδούλωσης τους από ένοπλες μειονότητες ή από εξωτερικές πιέσεις”. Ο Τρούμαν αιτιολόγησε, πώς τα “ολοκληρωτικά καθεστώτα” εξανάγκαζαν “τους ελεύθερους ανθρώπους”, και αντιπροσώπευαν μια απειλή στην διεθνή ειρήνη αλλά και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τρούμαν έκανε αυτή την έκκληση στην κορύφωση της κρίσης του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου. Υποστήριξε πως αν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν την βοήθεια που χρειάζονταν επειγόντως (από τις Η.Π.Α.), θα είχε ως αποτέλεσμα να ‘πέσουν’ στον Κομμουνισμό με σοβαρές συνέπειες στην περιοχή. Παρ΄όλο που η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν (ειναι;) ιστορικοί αντίπαλοι, ήταν απαραίτητο να βοηθηθούν και οι δύο εξίσου, επειδή υπήρχε η απειλή της ανόδου του Κομμουνισμού σε όλη την περιοχή, αν και στην Ελλάδα ήταν πιο έντονη.

Προσωπικά, σκέφτομαι διάφορα για το Δόγμα Τρούμαν και τις προθέσεις του ίδιου, αλλά αφήνω τον καθένα σας να κρίνει μόνος του.

Leave a Reply

Exit mobile version