Raspberry Pi

Αν και το όνομά του σημαίνει αυτολεξεί τάρτα βατόμουρων, η αλήθεια είναι ότι το Raspberry Pi αποτελεί τον πυρήνα μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης. Το εν λόγω προϊόν είναι ουσιαστικά ένας πλήρως λειτουργικός προσωπικός υπολογιστής του μεγέθους κάρτας, και κόστους το πολύ 35$.

raspberry-pi

Ο υπολογιστής αυτός που αναπτύχθηκε από τη βρετανική Raspberry Pi Foundation δημιουργήθηκε για να προωθήσει την προγραμματιστική παιδεία και εκπαίδευση στα σχολεία και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και μάλλον τα κατάφερε, όπως δείχνουν οι 8.000.000 πωλήσεις μέχρι το Φεβρουάριο 2016. Η τελευταία έκδοση (Raspberry Pi 3 – Φεβρουάριος 2016) υποστηρίζει Windows 10 και Linux, διαθέτει επεξεργαστή 1.2 GHz και 1GB μνήμη RAM.

Το Raspberry Pi αναμένεται να επανακαθορίσει την εκμάθηση της πληροφορικής στα σχολεία. Με τη χρήση του, διοργανώνονται σεμινάρια γλωσσών προγραμματισμού για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και για αναπτυσσόμενες χώρες, όπως ένα πρόσφατο σεμινάριο Python στη Ναμιμπια της Αφρικής.

Όπως είναι προφανές, τα Raspberry Pi δεν έχουν οθόνη, πληκτρολόγιο και άλλα περιφερειακά. Αυτό, ωστόσο, είναι το μεγάλο πλεονέκτημά τους καθώς δίνουν στο χρήστη την ελευθερία να τα χρησιμοποιεί όπως και όπου θέλει μαζί με όποια συσκευή επιθυμεί. Μάλιστα, αυτή η ιδιότητα τα έφερε στην πρώτη γραμμή της επανάστασης IoT (Internet of Things). Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν drones και να προγραμματιστεί η πορεία τους μέσω GPS. Εκτός αυτού, μπορούν να γίνουν servers, κονσόλες ήχου και αισθητήρες πάσης φύσεως. Με λίγα λόγια, τα Raspberry Pi επιτρέπουν στο χρήστη να προγραμματίσει οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή κοντά του.

Τα Raspberry Pi έρχονται να εξαφανίσουν τον προγραμματιστικό αναλφαβητισμό και να κατακτήσουν ένα μεγάλο μερίδιο της καθημερινότητάς μας. Ας τα υποδεχτούμε!

Γιώργος Ψαρέλλης