Τι έμαθα σήμερα!

 

στεφ1

Έχουν ειπωθεί πολλά για τη γυναικεία μνήμη και ειδικά όταν αφορά τη σχέση μας ή το σύζυγο. Έχω να πω πώς αυτά είναι προκαταλήψεις και στερεότυπα. Επειδή η μνήμη λειτουργεί, όσο τη λειτουργήσεις εσύ. Αν δεν λειτουργείς το μυαλό σου και δεν είσαι συγκεντρωμένος σε κάτι (αν είναι ακατοίκητο βρε παιδί μου πώς το λένε), η μνήμη σου όχι μόνο θα μείνει στάσιμη, αλλά και θα ατροφήσει.

Ουσιαστικά η μνήμη, πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία κωδικοποιούνται, αποθηκεύονται και ανακτώνται πληροφορίες. Η κωδικοποίηση επιτρέπει τις πληροφορίες από τον έξω κόσμο να ανιχνεύονται με τη μορφή χημικών και φυσικών ερεθισμάτων. Στο πρώτο στάδιο, η πληροφορία πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί σε διαδικασία κωδικοποίησης. Η αποθήκευση είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας. Αυτό συνεπάγεται ότι οι πληροφορίες διατηρούνται (ή αποθηκεύονται) για σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, η τρίτη διαδικασία είναι η ανάκτηση των πληροφοριών που έχουν αποθηκευτεί. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να έχουν αποθηκευτεί ώστε να μπορούν να επιστραφούν στο τμήμα της συνείδησης, όπου μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Κάποιες προσπάθειες ανάκτησης μπορεί να είναι εύκολες λόγω του τύπου των πληροφοριών, και άλλες προσπάθειες ενδέχεται να είναι πιο απαιτητικές και να χρειαστεί να ‘σκάψουμε’ βαθιά για την ανάκτηση των πληροφοριών αυτών.

στεφ2

Πολλά από τα πιο πάνω τα έχεις ακούσει σίγουρα, αλλά μάλλον σε κάποιο μάθημα πληροφορικής. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή πολύ απλά οι υπολογιστές και όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα βασίστηκαν στο πώς λειτουργεί η ανθρώπινη μνήμη. Η μεγαλύτερη μνήμη σε χωρητικότητα είναι η ανθρώπινη μνήμη, και το μόνο που χρειάζεται είναι να βοηθάς αυτό το σύστημα και να μην το κακομεταχειρίζεσαι. Επειδή σε αντίθεση με τους υπολογιστές και τις τεχνικές μνήμες, την ανθρώπινη μνήμη δεν μπορείς να την αλλάξεις ή να την αντικαταστήσεις. Όμως μπορείς πάντα να την βελτιώσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα τρία επίπεδα της διαδικασίας της μνήμης που αναφέρθηκαν πιο πάνω, τα οποία ενισχύονται με τον ύπνο.Ναι πολύ σωστά, τον ύπνο. Ο ύπνος έχει την μεγαλύτερη επίδραση στο δεύτερο στάδιο, την αποθήκευση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο ενισχύονται. Αυτό ενισχύει τις ικανότητες του εγκεφάλου να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει καλύτερα τις αναμνήσεις. Τα μικρά παιδιά θυμούνται πολύ εύκολά κάτι που έχουν μάθει, επειδή κοιμούνται πιο πολύ σε σχέση με έναν ενήλικα, αλλά και κοιμούνται τις σωστές ώρες. Ο καλύτερος ύπνος είναι μεταξύ 22:00-00:00, και άρα οι νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου λειτουργούν καλύτερα.

στεφ3

Όσο αφορά την ηλικία, “μεγάλωσες και ξεχνάς”, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη έρευνα που να σχετίζει 100% την απώλεια μνήμης καθώς γερνάμε. Αλλά η μνήμη είναι ιδιαίτερα αισθητό σύμπτωμα, και έτσι πιο συχνά συνδέεται με τη γήρανση, σε σύγκριση με πράγματα όπως τους χρόνους αντίδρασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τις ταχύτητες επεξεργασίας, κλπ. Μην ρίχνεις το φταίξιμο στην ηλικία για το γεγονός ότι ξεχνάς διάφορα, αλλά φρόντιζε να κοιμάσαι τις ώρες που χρειάζεται.