Happy St. Patrick’s Day Everybody!

Happy St. Patrick’s Day Everybody!

p4

Happy St. Patrick’s Day, θα λέγαμε αν ζούσαμε στην Ιρλανδία. Τα τελευταία χρόνια πολλές ξενόφερτες γιορτές έχουν αρχίσει δειλά δειλά να γιορτάζονται και στη χώρα μας με πρώτο και καλύτερο τον Άγιο Βαλεντίνο και δεύτερο το Χάλοουϊν.

Η ύπαρξη της γιορτής του Αγίου Πατρικίου μου ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι που είδα σε ένα επεισόδιο του How I met you mother, τον Barney, να εύχεται για τη συγκεκριμένη μέρα, να είναι ντυμένος στα πράσινα, να πίνει μπύρες και να κυνηγάει γκομενάκια.

tumblr_n2lm6i4dAa1sic6olo1_250

Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος, τι σχέση έχει με τις μπύρες και γιατί οι συμμετέχοντες στους εορτασμούς της συγκεκριμένης μέρας φοράνε πράσινο χρώμα;

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν Χριστιανός ιεραπόστολος και θεωρείται προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου, όπου ιδιαίτερα στην Ιρλανδία πραγματοποιούνται μεγαλοπρεπείς τελετές.

p1

Μάθετε τη ιστορία του με το ακόλουθο τραγούδι: 

Ο Άγιος Πατρίκιος χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές. Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Το χρώμα που παραδοσιακά ήταν συνυφασμένο με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε. Το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, όταν προέκυψε η ιδέα το «τριφύλλι» να γίνει σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας. Κατά συνέπεια, το πράσινο έγινε το χρώμα των Ιρλανδών αυτονομιστών.

p2

Κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν ρούχα που είναι ή έχουν τουλάχιστον κάτι πράσινο πάνω τους. Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό). Στους εορτασμούς αυτούς τον πρώτο λόγο έχει η παραδοσιακή ιρλανδική μπίρα Guinness η οποία εκείνη τη μέρα πουλάει παραπάνω από 13 εκατομμύρια ποτήρια σε σύγκριση με τα 5,5 εκατομ. μιας συνηθισμένης μέρας.

p3

Εν κατακλείδι, σαν Έλληνες δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη μέρα για να το ρίξουμε έξω και να πιούμε δυο μπύρες παραπάνω. Όπως και να χει, χρόνια πολλά εντ χάπι σεντ Πάτρικς ντει.