Είναι τελικά το metal παρεξηγημένο;;;

metal

Σας έχει τύχει ποτέ ο επόμενος διάλογος;

-“τι μουσική ακούς”

– “τα πάντα”

-“ακόμα και μεταλ.”

-“εννοείται πως όχι, εκεί γκαρίζουν και δεν υπάρχει μελωδία”.

Αν είστε μεταλλάδες γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά υποείδη στη μεταλ. μουσική τα οποία απαρτίζονται από τα δικά τους στοιχεία. Όλοι οι υπόλοιποι απλά πάρτε μια γρήγορη και αρκετά επιφανειακή ενημέρωση.

Το Μεταλ είναι μουσικό είδος και κατατάσσεται ως παρακλάδι της Ροκ μουσικής. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 – αρχές ’70 και οι ρίζες του εφορμούν από την Μπλουζ και το ψυχεδελικό ροκ. Τα μουσικά σχήματα που θεωρούνται ως πρωτοπόροι του heavy metal δημιούργησαν ένα βαρύ ήχο εστιασμένο στην κιθάρα, στο μπάσο και στα ντραμς, έχοντας ως χαρακτηριστικό την έντονη παραμόρφωση στον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και τα γρήγορα σόλο.

Τα είδη του μέταλ που συχνά “στιγματίζουν” όλα τα υπόλοιπα είδη είναι αυτά που έχουν ακραίους ήχους και ακραία φωνητικά. To death και το black ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Οι κιθάρες είναι χαμηλά κουρδισμένες με πολλή παραμόρφωση και έντονη χρήση τρέμολο. Τα τύμπανα είναι δυναμικά και πολύ γρήγορα, με συχνή χρήση της τεχνικής blast-beat. Τα φωνητικά είναι γρυλιστά, ενώ συχνό φαινόμενο είναι και τα τσιριχτά φωνητικά.

Στην αντίπερα όχθη συναντάμε το κλασικό και αγαπημένο heavy metal με μπάντες που έχουν γράψει δίσκους οι οποίοι έχουν μείνει στην ιστορία και τραγούδια , που ακόμα και ένας άσχετος από μέταλ, τα έχει ακούσει και ,ίσως, τα έχει σιγοτραγουδήσει. Άλλα είδη είναι το power μέταλ, το symphonic μεταλ, το folk metal, το progressive metal (με ιδιαίτερα δεξιοτέχνες μουσικούς), το Gothic metal και πολλά πολλά ακόμα.

Είναι άδικο να περιθωριοποιούνται μέταλ μπάντες επειδή συγχέονται όλα τα είδη του μέταλ μεταξύ τους. Μιλάω κυρίως για τη χώρα μας και όχι για άλλες, όπως πχ. οι σκανδιναβικές χώρες που έχουν για λάβαρο το μέταλ. Φυσικά και υπάρχουν τραγούδια και συγκροτήματα που είναι δύσκολα σαν άκουσμα αλλά υπάρχουν και αλλά που είναι απλά μαγεία. Πρωτότυπα ριφακια, ζηλευτές ερμηνείες και στίχοι που δεν μιλάνε μονάχα για καψούρα και χωρισμούς.

Πριν τα απορρίψετε ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω….

https://www.youtube.com/watch?v=28GaKoCuobU