Ανακαλύψτε τη σημασία των χρωμάτων πίσω από τη σημαία υπερηφάνειας της LGBT κοινότητας

Με αφορμή την εβδομάδα του Athens Pride, μας δόθηκε η αφορμή να ανακαλύψουμε την περίφημη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και να ξετυλίξουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από αυτά.

s3
s1

Η σημαία ουράνιο τόξο, είναι σύμβολο των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών (LGBT) κινημάτων. Τα χρώματα αντανακλούν την ποικιλομορφία της LGBT κοινότητας, και η σημαία χρησιμοποιείται συχνά ως σύμβολο της ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας. Οι καταβολές της εντοπίζονται στη Βόρεια Καλιφόρνια, αλλά τώρα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαία σχεδιάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο από τον καλλιτέχνη Gilbert Baker το 1978. Έκτοτε, ο σχεδιασμός έχει υποστεί αρκετές αναθεωρήσεις. Από το 2008, η πιο κοινή παραλλαγή αποτελείται από έξι λωρίδες, με το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και βιολετί χρώμα. Η σημαία είναι συνήθως σε οριζόντια μορφή, με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή, όπως θα ήταν σε ένα φυσικό ουράνιο τόξο.

Παρακάτω, παρουσιάζεται η σημασία πίσω από το κάθε χρώμα της σημαίας.

s2

Κόκκινο: Ζωή

Πορτοκαλί: Θεραπευτικός (Healing)

Κίτρινο: Φως του ήλιου

Πράσινο: Φύση

Μπλε: Αρμονία / Ηρεμία

Μοβ: Πνεύμα

Η σημαία ουράνιο τόξο έχει βρει ευρεία εφαρμογή σε κάθε είδους προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, ρούχων και άλλων προσωπικών αντικείμενων. Τα τελευταία χρόνια, τα χρώματα του ουράνιου τόξου έχουν γίνει τόσο αναγνωρίσιμα ως σύμβολο της LGBT υπερηφάνειας και ταυτότητας, ώστε να έχουν αντικαταστήσει αποτελεσματικά τα άλλα σύμβολα LGBT, συμπεριλαμβανομένων του ελληνικού γράμματος λάμδα και το ροζ τρίγωνο.