«Δεν είναι μία απλή συνδρομή. Είναι μία ολόκληρη κοινωνική διαδικασία. Είναι πράξη αγάπης». Πρόκειται για το σλόγκαν που συναντάει κανείς στην ιστοσελίδα του περιοδικού Σχεδία και που μας καλεί όλους να γίνουμε σταθεροί συνδρομητές, συμβάλλοντας έτσι στην υποστήριξη ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι η Σχεδία; Για όσους δεν έχουν ξανακούσει γι’ αυτήν, πρόκειται για το περιοδικό του δρόμου που διανέμεται από τον Φεβρουάριο του 2013 και κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα.
Οι πωλητές του περιοδικού είναι αποκλειστικά άνθρωποι με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, άστεγοι και άνεργοι, οι οποίοι μέσω της ενασχόλησής τους αυτής εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές μηνιαίο εισόδημα. Η διανομή γίνεται στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου και οι διαπιστευμένοι πωλητές είναι αναγνωρίσιμοι από το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο με το λογότυπο της Σχεδίας που φορούν. Εκτός από την αγορά μεμονωμένων τευχών μπορεί κανείς να γίνει και σταθερός συνδρομητής, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Ο σκοπός είναι και πάλι ο ίδιος: η οικονομική στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τη διαφορά ότι πρόκειται για ανθρώπους κυρίως της τρίτης ηλικίας.
Εκτός από τη διανομή του περιοδικού, η φιλανθρωπική αυτή πρωτοβουλία διοργανώνει και συμμετέχει και σε πολλές ακόμα δραστηριότητες, αντλώντας έσοδα από καλλιτεχνικά φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις λόγου τέχνης και πολλά άλλα δρώμενα των πόλεων στις οποίες διανέμεται. Ανάμεσα στις διάφορες δράσεις του περιοδικού περιλαμβάνεται και αυτή με τίτλο «Ένας καφές που περιμένει». Είναι, πράγματι, ένας καφές που περιμένει, που προπληρώνεται δηλαδή από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.
Ακόμα, η Σχεδία υποστηρίζει και το θεσμό «Ένα γκολ στη φτώχεια», τη σύσταση δηλαδή μίας εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων που αποσκοπεί στην ομαλή επανένταξη των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων και τη δημιουργική απασχόληση αυτών με την άθληση και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο. Τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία εθνική ομάδα αστέγων αγωνίζεται πλέον σε διεθνείς διοργανώσεις και πρωταθλήματα και κατακτά σημαντικές θέσεις και βραβεία, όπως αυτό του “Fair Play” που κατακτήθηκε από τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στη Γλασκώβη.
Τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε εμείς εκτός από το να στηρίζουμε το θεσμό ως αναγνώστες; Μπορούμε αρχικά να προσφέρουμε οικονομική ενίσχυση μέσα από δωρεές μικρού αντίτιμου αλλά μεγάλης σημασίας. Επιπλέον, μπορούμε να γίνουμε εθελοντές προσφέροντας λίγο από το χρόνο και τις γνώσεις μας για τη διευκόλυνση και ηθική ενίσχυση των δράσεων του περιοδικού. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα: http://www.shedia.gr
—–
Χρύσα Γούτα