Συνέντευξη με τα Γυμνά Καλώδια!

Με 11 χρόνια στη δισκογραφία και τον 6ο δίσκο να κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάιο, τα Γυμνά Καλώδια κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ταράζουν τα νερά της ελληνόφωνης ροκ σκηνής της χώρας. Δυνατές ροκ μελωδίες, στίχοι που μιλάνε κατευθείαν στη ψυχή σου, live που σε συνεπαίρνουν και σε παρασύρουν. Αυτά είναι τα Γυμνά Καλώδια. Πάμε να τους γνωρίσουμε.

gymna kalwdia

Τα Γυμνά Καλώδια είναι οι: Χρήστος Καλογράνης φωνή-κιθάρα, Θανάσης Μπουρίκας τύμπανα και Παναγιώτης Ροντογιάννης μπάσο, φωνητικά.

Δημιουργήθηκαν το 2000 από το Χρήστο και το Θανάση. Αρχικά παίζανε διασκευές αλλά έκαναν και πειράματα σε δικές τους ιδέες, έχοντας πολύ πάθος για τη μουσική. Από το 2005 μέχρι σήμερα, μετράνε έξι δίσκους, καθώς και 7 singles. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 100 συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Γυμνά καλώδια! Ενδιαφέρουσα επιλογή ονόματος! Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτήν την επιλογή;

Θέλαμε κάτι δυνατό και ηλεκτρικό! Έτσι, μια μέρα ο Χρήστος και ο Θανάσης μέσα στο δωμάτιο που έπαιζαν μουσική, το οποίο ήταν γεμάτο με καλώδια, τα οποία ήταν άναρχα στο πάτωμα, κατέληξαν στο όνομα αυτό!

Στιχουργικά, ποια θέματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας; Παρατηρώ ότι προσπαθείτε να περνάτε μηνύματα μέσω των τραγουδιών σας, τα οποία, ίσως, δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία συγγραφής τέτοιων στίχων;

Όλα σχεδόν τα τραγούδια μας, στιχουργικά, είναι επηρεασμένα από την καθημερινότητα μας, τα προβλήματά μας, τις σκέψεις μας, από εικόνες που βλέπουμε, από πράγματα που μας ενοχλούν, μας πληγώνουν και μας θυμώνουν. Γράφουμε για όλα αυτά. Γράφουμε για έρωτες και χωρισμούς, για ένωση, για μοναξιά αλλά και για λύτρωση.

Όταν έχεις το ερέθισμα για να γράψεις, τότε δεν είναι δύσκολο, γιατί έρχεται από μόνο του. Ερεθίσματα σήμερα έχουμε πολλά.

Ποιες είναι οι επιρροές σας σαν μπάντα;

Και οι τρεις μας στη μπάντα ακούμε πολλά είδη μουσικής. Ακούμε από κλασσική μουσική, μέχρι Rock και Punk. Αναλόγως και τη φάση που βρισκόμαστε συναισθηματικά. Βέβαια επηρεαζόμαστε από όλα τα μουσικά ακούσματα.

Δισκογραφικά είστε στο χώρο από το 2005. Πόσο θεωρείτε ότι έχει αλλάξει ή διαφοροποιηθεί η μουσική σας σε αυτά τα χρόνια;

Ναι, μετράμε 11 χρόνια μέχρι τώρα. Σίγουρα από την αρχή που ξεκινήσαμε έχουν αλλάξει πράγματα στον ήχο, στις ενορχηστρώσεις, ακόμη και στις παραγωγές μας. Όλη αυτή η εξέλιξη συντελείται όσο πειραματιζόμαστε. Αυτό είναι κάτι που μας αρέσει. Επίσης, όσο μεγαλώνεις και αλλάζεις σαν άνθρωπος, αλλάζει και η μουσική σου.

Πόσο χρόνο σας παίρνει από τη στιγμή που ξεκινάτε να γράψετε ένα κομμάτι μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο;

Υπάρχουν περιπτώσεις τραγουδιών που γράφτηκαν αμέσως κι άλλων που παιδευτήκαμε αρκετά. Δεν υπάρχει όμως σαφής απάντηση στην ερώτηση αυτή, διότι το κάθε ένα κομμάτι έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας.

Με ποιους καλλιτέχνες, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Είναι τιμή μας και χαρά μας με όσους συνεργαστήκαμε και είναι, με όσους συνεργαστούμε μελλοντικά.

Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη εμπειρία που είχατε ως τώρα σαν μπάντα;

Έχουν υπάρξει όμορφες και άσχημες εμπειρίες στην πορεία μας αλλά έχουμε μάθει να ξεχνάμε τις πίκρες και να θυμόμαστε τις χαρές.

Συναυλίες ή εμφανίσεις σε μαγαζιά; Τι προτιμάτε;

Το κάθε ένα έχει τη χάρη του. Μας αρέσουν και τα δυο. Βέβαια στα καλοκαιρινά festival περνάμε πιο όμορφα μαζί με άλλες μπάντες και με τον κόσμο, διότι είναι πιο loud και έχουν άλλο vibe εφόσον είμαστε όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα!

Πείτε μας ένα ευτράπελο που σας έχει συμβεί σε κάποια ζωντανή σας εμφάνιση.

Ίσως να είναι σε μια συναυλία μας στην Καλλιθέα το 2006, όπου ένας ηλικιωμένος κύριος άκουσε τον στίχο από το “Θέλω” (…Μη μου χτυπάτε την πουτάνα την καμπάνα) και σήκωσε μια καρέκλα για να την πετάξει επάνω στη σκηνή. Για καλή μας τύχη όμως τον καθησύχασαν από κάτω…χαχα!

Το είδος που παίζετε δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση mainstream. Αυτό σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ή αποτελεί επιδίωξή σας;

Τι είναι το mainstream; Εάν με τον όρο αυτόν εννοούμε αυτό που ακούν οι περισσότεροι ακροατές όπως π.χ. μπουζουκλερί, σκυλοπόπ και γλυκερές κλάψες τότε όχι, δεν είμαστε mainstream ούτε θέλουμε να γίνουμε.

Η Rock μουσική βέβαια ήταν πάντα επίκαιρη παγκοσμίως.

Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι εμείς γράφουμε τραγούδια με τον τρόπο που μας εκφράζει χωρίς να σκεφτούμε εάν θα αρέσει στο κοινό. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και αυτό μας ικανοποιεί.

Κάποια ίσως να ξεχωρίσουν από το κοινό.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νέα μπάντα που μόλις έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα;

Να ξεκινήσει δυναμικά και με πάθος για τη μουσική. Να δημιουργήσει τραγούδια που την εκφράζουν, να μην τα παρατήσει στις πρώτες δυσκολίες και να πιστέψει σε αυτό που θέλει να κάνει.

Τι αναμένουμε μελλοντικά από τα Γυμνά Καλώδια τόσο δισκογραφικά όσο και από ζωντανές εμφανίσεις;

Μετά την κυκλοφορία του 6ου δίσκου μας το Μάιο, μπαίνουμε σιγά σιγά στο στούντιο για να πειραματιστούμε σε νέες μουσικές μας.

Βέβαια δε θα λείψουν μέσα στη χρονιά και συναυλίες που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε, για τις οποίες μπορείτε να πληροφορείστε στο site μας ‘http://gimnakalwdia.blogspot.gr’καθώς και στο www.facebook.com/GimnaKalwdia.

Τους ευχαριστούμε πολύ!!