ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ: BOBBY ROTH

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

BOBBY ROTH
29 & 30 Σεπτεμβρίου 2016

stegh

Έχετε αγχωθεί αν θα καταφέρει να αποδράσει ο Michael Scofield, έχετε μαλώσει για τον McDreamy και τον McSteamy, έχετε ξενυχτήσει με τον Jack Shephard, την Kate Austen, τον Sawyer και τον John Locke; Τότε η Στέγη σας δίνει την ευκαιρία να δείτε από την «κλειδαρότρυπα» τα γυρίσματα από τις αγαπημένες σας σειρές. Ο Bobby Roth, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην αμερικανική τηλεόραση που πιθανώς δεν έχετε ακούσει ποτέ, έρχεται στη Στέγη για δύο μέρες, για να μας μυήσει στα μυστικά του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2016, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τον βραβευμένο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Μπόμπυ Ροθ, που είναι κυρίως γνωστός από τηλεοπτικές σειρές και επεισόδια όπως τα Prison Break, The Insiders, Lost, Grey’s Anatomy, The Mentalist, Criminal Minds, Hawaii Five-0 κ.ά. καθώς και από τις ταινίες Heartbreakers, Circle of Power, The Boss’ Son και Independence Day.

Εκτός όμως από τα 80 και πλέον τηλεοπτικά επεισόδια, τις 25 τηλεταινίες και τις 13 κινηματογραφικές ταινίες, ο Μπόμπυ Ροθ είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που έχει δημιουργήσει πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και άλλους επαγγελματίες του κινηματογράφου, με τον τίτλο A Director Prepares.

Πρόκειται για 10 εικοσάλεπτα θεματικά επεισόδια που, εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, συνιστούν και μια πολύ ενδιαφέρουσα ψυχαγωγική σειρά για κάθε σινεφίλ, ο οποίος μπορεί να δει από την «κλειδαρότρυπα» τα γυρίσματα και τους ηθοποιούς από τις αγαπημένες του σειρές και να μυηθεί στα μυστικά του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και, γενικότερα, στα παρασκήνια της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του και στις 30 Σεπτεμβρίου 10 εικοσάλεπτα θεματικά επεισόδια με τη μορφή ντοκιμαντέρ, όπου η κάμερα εισβάλλει στις πρόβες και τα γυρίσματα των πιο διάσημων αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών.

Αναλυτικά

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016
Ανεξάρτητος κινηματογράφος – Συνάντηση του Bobby Roth με το κοινό
Τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του Μπόμπυ Ροθ, από το χώρο του ανεξάρτητου κινηματογράφου, προβάλλονται στη Στέγη.
Υπάρχει μια ιδιαίτερη γοητεία στο να βλέπει κανείς σε μια ρετροσπεκτίβα ταινίες που σηματοδότησαν το τέλος του ελευθεριάζοντος πνεύματος της δεκαετίας του ’70 και, ταυτόχρονα, να παρακολουθεί τη συνέχεια των ηρώων εκείνης της εποχής μέσα στο χρόνο και το πώς επιβλήθηκε η ανάγκη να αρθρωθεί ένα νέο, ουσιαστικότερο νόημα στη ζωή, στις σχέσεις, στις αξίες, στην έννοια της οικογένειας λίγο πριν από την έλευση του πολυπόθητου Millen
nium…
Η ταινία
Heartbreakers (1984) του Μπόμπυ Ροθ, προϊόν του ανεξάρτητου σινεμά εκείνης της εποχής, καθρεφτίζει με θάρρος, όσο λίγες ταινίες, τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών, την αναζήτηση όλο και περισσότερης ικανοποίησης εκ μέρους των αντρών, από όλο και περισσότερες γυναίκες, την αντίστοιχη δίψα των γυναικών για «ανδρικά» χαρακτηριστικά, επιτυχία και καριέρα, την αιώνια ανάγκη του ανθρώπου για τρυφερότητα και αγάπη και, τελικά, την ακαταμάχητη επιθυμία κάποιου να «ανήκει» σε κάποιον άλλον.
Έτσι, οι ταινίες που έπονται,
Jack, the dog (2001), με τον ίδιο ήρωα, Nestor Carbonell, και τον γοητευτικό Peter Coyote , καθώς και η «συνέχειά» της, η μαύρη κωμωδία Manhood (2003), που εισάγει τους John Ritter, Janeane Garofalo και Bonnie Bedelia στους πρώτους μεγάλους ρόλους της καριέρας τους, σηματοδοτούν το τέλος, όχι μόνο του προβληματισμού για το μύθο του άντρα-κατακτητή, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής ταινιών έξω από τα στούντιο.
Μπορεί άλλοι να νοσταλγούμε, και άλλοι νεότεροι να θαυμάζουμε, την εποχή με τις μεγάλες βάτες, τα φωτεινά χρώματα και την υπερβολή στο μεγαλείο της, τότε που όλα φάνταζαν πιθανά και εύκολα να τα κατακτήσει κανείς, αλλά μέσα σε αυτές τις ταινίες, κρυφοκοιτάζοντας τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ανακαλύπτει κανείς σιγά σιγά τη σκοτεινή γραμμή του χρόνου, που γελά σαρκαστικά, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα πάρτυ κάποτε τελειώνουν.

16:00-21:00 Προβολή των ταινιών
JACK AND THE DOG (2001) 85΄

MANHOOD (2003) 82΄

HEARTBREAKERS (1984) 98΄

21:15 Συζήτηση με το κοινό
Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό για το Σύγχρονο Αμερικανικό Κινηματογράφο, τις Σειρές στο Δίκτυο και την Τηλεόραση, καθώς και τη θέση του Ανεξάρτητου Σινεμά σήμερα.
Παρουσίαση – Συντονισμός: Βαρβάρα Δούκα

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
Προβολή επεισοδίων και workshop: A Director Prepares
10 θεματικά εκπαιδευτικά επεισόδια για όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας (Σύνολο 200΄)
Έναρξη: 17:00


Ο Μπόμπυ Ροθ αναλύει διεξοδικά κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, με τη συνδρομή περισσότερων από 50 επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας (από ηθοποιούς μέχρι μοντέρ και διευθυντές κινηματογράφου), με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί. Ξεκινά από τη φάση του σεναρίου και τους υπεύθυνους casting και φτάνει μέχρι το post-production, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή προετοιμασία με τους ηθοποιούς. Αξιοποιεί δε σενάρια, short videos, storyboards κ.λπ. από την προσωπική επαγγελματική του διαδρομή.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, αναλύεται όλη η κινηματογραφική διαδικασία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντιπαραβολή γνωστών τηλεοπτικών επεισοδίων από πασίγνωστες σειρές.

Μετά από κάθε προβολή επεισοδίου/θεματικής ενότητας. ο Μπόμπυ Ροθ θα δέχεται τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων και θα απαντάει για κάθε τομέα (σενάριο, διεύθυνση ηθοποιών, γύρισμα, παραγωγή κ.λπ.).

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: 210 900 5 800


29 Σεπτεμβρίου 2016, 16:00

30 Σεπτεμβρίου 2016, 17:00
Μικρή Σκηνή

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1763