Αλλαγές στα Μέσα Μεταφοράς με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ο ΟΑΣΑ επιθυμεί «δικαιότερη τιμολόγηση» των μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και έτσι θέτει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο θα είναι προσωποποιημένο και θα μπει στη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας από τις αρχές του 2017, ενώ η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2016.

%ce%bf%ce%b1%cf%83%ce%b1

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα υποκαταστήσει πλήρως τα σημερινά εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών με τις έξυπνες κάρτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο επιβάτης θα πληρώνει μόνο για την απόσταση που διανύει με κάθε μέσο μεταφοράς και όχι για το σύνολο της διαδρομής που το μέσο εκτελεί, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Έτσι θα μειωθούν οι τιμές για σύντομες διαδρομές, ενώ θα αυξηθούν για τις πιο μακρινές.

Για την πληρωμή των διαδρομών του οι επιβάτες θα πρέπει να κάνουν χρήση της έξυπνης πιστωτικής του κάρτας.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, από τις αρχές Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ οι νέες πύλες εισόδου και εξόδου με μπάρες στους σταθμούς των Σταθερών Συγκοινωνιών (μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός) θα αρχίσουν να λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2017.

Με το νέο αυτό σύστημα θα υποστηρίζονται δύο τύποι ηλεκτρονικών εισιτηρίων, που θα έχουν μορφή πιστωτικών καρτών και των οποίων η επικύρωση θα γίνεται εξ αποστάσεως χωρίς ο επιβάτης να χρειάζεται να εισαγάγει την κάρτα του στο μηχάνημα.

Η επικύρωση θα είναι υποχρεωτική.

Πηγή: ipaideia.gr