Το αναδιαμορφωμένο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Απρίλιο του 2020, θα έχει έναν σχεδόν διπλάσιο τερματικό σταθμό, με μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική και εικόνα εξωτερικά, με επέκταση των κτιρίων προς τα βορειοδυτικά, αλλά και ανακαινισμένους τους χώρους εσωτερικά.
Τα σχέδια του «νέου» αεροδρομίου που περιλαμβάνουν μια βελτίωση του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, παρουσίασαν χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της Fraport Greece παρουσία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα.
Με την σύμβαση που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με πρώτο αυτό της Θεσσαλονίκης έχουν παραχωρηθεί για 40 χρόνια στην Fraport Greece-η κοινοπραξία αποτελεί σύμπραξη της γερμανικής Fraport και του ομίλου Κοπελούζου- έναντι ποσού 1,23 δις ευρώ , με καταβολή ετησίως του 28,5 % των κερδών και υποχρέωση για επενδύσεις ύψους 330 εκατομ ευρώ μέχρι το 2020.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Fraport Greece Αλεξάντερ Τζίνελ είπε ότι το συνολικό έσοδο του ελληνικού δημοσίου θα φτάσει τα 10 δις ευρώ ενώ για την Fraport είπε ότι αποτελεί μια εγγύηση για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και τα άλλα περιφερειακά αεροδόμια αφού διαθέτει μεγάλη εμπειρία και διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης αυτό της Φραγκφούρτη και πολλά αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο τεχνικός διευθυντής Μπιλ Φούλερτον είπε ότι τα έργα εκσυγχρονισμού-ανακαίνισης στο εσωτερικό του τερματικού σταθμού ξεκινούν σύντομα από τις αρχές του 2017 και αργότερα μέσα στον χρόνο και τα έργα επέκτασης με σκοπό να ολοκληρωθούν πριν απο τον Απρίλιο του 2020 που είναι η συμβατική υποχρέωση. Οι εγκαταστάσεις του τερματικού από 25.000 τμ. που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 57.000 τ.μ., οι θέσεις τσεκινγκ διπλασιαστούν και οι ζώνες παραλαβής αποσκευών απο 4 θα αυξηθούν σε επτά . Ο στόχος της Fraport Greece είναι οι επιβάτες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από 5,3 εκατομ το 2015 να ξεπεράσουν το 2020 τα 7 εκατομ.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το όλο πρότζεκτ που παρουσίασε χτες η Fraport Greece για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι η σημερινή του κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν. Το πρόγραμμα της Fraport Greece όπως είπε θα το αναβαθμίσει και θα είναι σε θέση τα επόμενα χρόνια να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών. «Πολύ σύντομα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδα θα δουν ένα θεαματικό αποτέλεσμα και τα έργα θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2017» είπε, ενώ μίλησε για πολλές νέες θέσεις εργασίας, με εκατοντάδες προσλήψεις άμεσα ενώ μέχρι τώρα στην Fraport Greece έχουν υποβάλλει αιτήσεις-βιογραφικά για να προσληφθούν πάνω από 40.000 άτομα.
Πηγή: ethnos.gr