“Η ζωγραφική είναι η μόνη μου διαφυγή”

Στη Μυτιλήνη του Θεόφιλου, του Πρωτοπάτση και του Teriade έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε έναν ταλαντούχο ζωγράφο από την Ερυθραία της Αφρικής.Ο Γιοχάνες (Yohannesabraha), που “σκλαβώνει” όποιον τον γνωρίζει με το αφοπλιστικό του χαμόγελό, βρίσκεται στο νησί από το Μάρτιο όταν και υπεγράφη η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία η οποία έχει «καθηλώσει» χιλιάδες άτομα στη χώρα μας.

lesvos

Ήδη διδάσκει ζωγραφική και κατασκευές στο κέντρο υποστήριξης προσφύγων “Mosaik”, μαθαίνει ελληνικά ενώ βοηθάει στην παρασκευή του ψωμιού στο κέντρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ όπου και μένει εδώ και δυο μήνες μαζί με τη γυναίκα του καθώς και οι δύο υποφέρουν από χρόνιους πόνους.Στον ελεύθερό του χρόνο κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο “υποκύπτοντας” στο ταλέντο του το οποίο ήταν εκείνο που το 2013 τον παρακίνησε για πρώτη φορά να εγκαταλείψει την χώρα του: «Χρειάζομαι μόνο ένα τόσα δα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί για να ζωγραφίσω. Στην Ερυθραία δεν επιτρέπεται να ζωγραφίζεις ό,τι θέλεις παρά μόνο αν πάρεις άδεια από τον ανώτερό σου αξιωματικό. Υπάρχει λογοκρισία.

Επιπλέον δεν έχεις πρόσβαση στα υλικά. Δεν είχα λοιπόν πάντα χρώματα και έτσι άρχισα να ζωγραφίζω με μολύβι. Μια μέρα όμως το μπλοκ ζωγραφικής μου έπεσε σε λάθος χέρια και έτσι έμεινα δυο χρόνια στη φυλακή. Δεν ήταν καν κανονική φυλακή. Ήμουν ξυπόλυτος σε ένα κελί”, εξηγεί ο Γιοχάνες και το βλέμμα του σκοτεινιάζει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.