Σε Λούβρο, Γκετί τμήματα μαρμάρινων γλυπτών από την Αμφίπολη;

Σε νέα στοιχεία από τον τάφο της Αμφίπολης που αποκαλύπτουν μία εντυπωσιακή εικόνα για το αρχιτεκτονικό σύνολο αναφέρεται η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Αποκαλύπτεται, έτσι, μια μεγαλοπρεπής είσοδος για τον «ένοικο» της Αμφίπολης.

amfipoli

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν είναι μόνο ο λέοντας στην κορυφή του Τύμβου της Αμφίπολης που προκαλούσε δέος, αλλά και ο περίβολος του μισού χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, Μιχάλης Λεφαντζής στην εφημερίδα, τεραστίου μεγέθους, με γλυπτές συνθέσεις και πλούσιο εναέτιο διάκοσμο ήταν η εξωτερική πρόσοψη του ταφικού μνημείου.

Πρόκειται για το περίφημο δίστυλο εν παραστάσι, μπροστά από τις Σφίγγες και τα σκαλοπάτια της εισόδου του τάφου, το οποίο έφτανε ως τον περίβολο, ήταν σε κοινή θέα και αποτελούσε μεγαλοπρεπή κατασκευή όσο το ταφικό μνημείο λειτουργούσε ως ηρώο.

Έρευνα της ανασκαφικής ομάδας δείχνει, παράλληλα, ότι μάρμαρα που ανήκουν στο μνημειακό σύνολο του Τύμβου Καστά έχουν μεταφερθεί από τον 19ο αιώνα σε αρχαιολογικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως την Αμερική.

Ήδη η ανασκαφική ομάδα ταύτισε ένδεκα τμήματα μαρμάρινων γλυπτών σε τρία μεγάλα μουσεία του εξωτερικού (Λούβρο, Κωνσταντινούπολης και Γκετί). Τα μαρμάρινα γλυπτά ανήκαν σε κατασκευές που υπήρχαν στον λόφο Καστά, σημειώνει η εφημερίδα, και συνδέονται με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Πηγή: in.gr