Έλληνας ερευνητής δημιούργησε τρισδιάστατο μοντέλο για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων

Ο Ιωάννης Ζερβαντωνάκης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο εργαστήριο του Dr. Joan Brugge. Μελετά τον μηχανισμό της μετάστασης του καρκίνου και τη διαδικασία της μετανάστευσης των καρκινικών κυττάρων από μια περιοχή σε μία άλλη. Σχεδίασε ένα μοντέλο για να εξετάζει τη σημασία της σηματοδότησης μεταξύ καρκινικών κυττάρων και μακροφάγων.

%ce%b6%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%82

Ο Ζερβαντωνάκης σχεδίασε και δημιούργησε ένα από τα πρώτα συστήματα που εξετάζουν τη διαφορά σηματοδότησης καρκινικών κυττάρων και μακροφάγων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων με ένα ευέλικτο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συσκευή επιτρέπει την οπτικοποίηση των κυττάρων σε πολύ ακριβείς θέσεις εντός του συστήματος και ανακάλυψε πως τα μακροφάγα δεν χρειάζεται να έχουν φυσική επαφή με τα κύτταρα του όγκου αρκεί απλώς να είναι αρκετά κοντά για να επικοινωνούν.

Μέσα από αυτό το μοντέλο ο Ζερβαντωνάκης και ο καθηγητής του ΜΙΤ Roger Kamm, ανακάλυψαν πως όταν τα μακροφάγα δεν είναι παρόντα, είναι εξαιρετικά σπάνιο τα καρκινικά κύτταρα να μεταναστεύσουν σε όλη τη κυτταρική στιβάδα που καλύπτει τα αιμοφόρα αγγεία αλλά όταν είναι παρόντα, το ποσοστό μετάστασης αυξάνεται σημαντικά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.