Απόψε η πιο μεγάλη και φωτεινή πανσέληνος των τελευταίων 68 ετών

Απόψε η πιο μεγάλη και φωτεινή πανσέληνος των τελευταίων 68 ετών

Απόψε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 68 ετών.

%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82

Από τις απογευματινές ώρες σήμερα θα πάρει τη θέση της στον ουρανό η «υπερσελήνη», όπως ονομάζεται η πανσέληνος όταν έχει πρωτόγνωρα αυξημένη φωτεινότητα και μέγεθος.

Μάλιστα, το φεγγάρι έχει να εμφανισθεί τόσο λαμπερό και μεγάλο από τον Δεκέμβριο του 1948, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ειδικά λίγο μετά την ανατολή του.

Το φαινόμενο της «υπερσελήνης» εμφανίζεται κάθε φορά που έχουμε πανσέληνο και το φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη.

Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη μεταβάλλεται, αφού η πορεία που διαγράφει ο δορυφόρος της Γης είναι ελλειπτική. Επομένως, μία θέση της τροχιάς, το περίγειο, είναι η πλησιέστερη στον πλανήτη μας.

Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό περίγειο δεν είναι πολύ σπάνιος. Για παράδειγμα, «υπερσελήνη» εμφανίσθηκε στον νυχτερινό ουρανό στις 16 Οκτωβρίου, ενώ θα επανεμφανισθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη σημερινή πανσέληνο είναι πως ούτε το περίγειο παραμένει σταθερό, αφού η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς ο δορυφόρος δέχεται βαρυτικές δυνάμεις και από άλλα ουράνια σώματα, και κυρίως από τον Ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.