Μήνυμα Δημοκρατίας Ομπάμα από την Αθήνα!

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, τη χώρα που Γέννησε τη Δημοκρατία, το Κράτος, το μέρος που φημίζεται για τη φιλοξενία αλλά και το μέρος όπου άναψε για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα και έκτοτε παραμένει άσβεστη άνοιξε την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

U.S. President Barack Obama delivers a speech at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center in Athens, Greece November 16, 2016.   REUTERS/Kevin Lamarque
U.S. President Barack Obama delivers a speech at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center in Athens, Greece November 16, 2016. REUTERS/Kevin Lamarque

«Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας! Καλησπέρα στην κυβέρνηση και στον λαό  της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήμερα μαζί με τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Ηθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα, γιατί έμαθα για την θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, εν μέρει διότι έπρεπε να δω την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για όσα η Ελλάδα αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα., είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ το κοινό ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήματα ακούγοντας τον να μιλά για τα δώρα της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν είναι άλλα, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την αλήθεια και την πίστη.

Αναφερόμενος στην ιδέα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στους βράχους αυτής της πόλης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε:

«Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε μια νέα ιδέα η Δημοκρατία, το Κράτος, η ισχύς του “κυβερνώ” που προέρχεται από τον δήμο, τον λαό, η έννοια ότι είμαστε πολίτες και όχι δούλοι. Οι πρώιμες μορφές Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν ήταν τέλειες όπως και οι  πρώτες μορφές Δημοκρατίας στην ΗΠΑ δεν ήταν τέλειες. Ο Περικλής είχε πει ότι το δικό μας Σύνταγμα δεν εμπνέει τους λίγους αλλά τους πολλούς».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.