Βροχή των Διδυμίδων και υπερ-πανσέληνος θα φωτίσουν απόψε τον ουρανό

Το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου προς τα χαράματα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, θα κορυφωθεί η βροχή των διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων. Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την υπερ-πανσέληνο, που θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ (02:05 ώρα Ελλάδος), την τελευταία εντός του 2016 μετά τις προηγούμενες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αναμένεται γεμίσει φως τον ουρανό.

epaselect epa05475900 A picture taken with a slow shutter shows a meteor moving past stars in the night sky over lake Neusiedlersee near Moerbisch am See, around 70 km southeast of Vienna, Austria, early 12 August, 2016. The Perseid meteor shower is seen every August when the Earth passes through a stream of space debris left by Comet Swift-Tuttle.  EPA/LISI NIESNER

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το φεγγάρι, εκείνο το ξημέρωμα, θα φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως. Για το λόγο αυτό, η βροχή των Διδυμίδων δεν θα είναι τελικά τόσο ορατή, αφού θα «σκεπάζεται» από το φως της σελήνης, λένε οι ειδικοί.

Η βροχή των Διδυμίδων, (διαττόντων αστέρων) συνήθως διαρκεί από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου. Μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, δημιουργούν τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος. Οι Διδυμίδες αποκαλούνται και «βασιλιάδες» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως δύο φωτεινά πεφταστέρια το λεπτό, σε διάφορα σημεία στον ουρανό (όχι μόνο από ένα σημείο). Τα συγκεκριμένα μετέωρα (πεφταστέρια) κινούνται με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Πηγή: multi-news.gr