Στο Λεξικό της Οξφόρδης η λέξη Brexit

Αφού κέρδισε μια θέση στην ιστορία με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στο στη Βρετανία, η λέξη Brexit εντάχθηκε στο Oxford English Dictionary, το κορυφαίο λεξικό αναφοράς για την εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας.

brexit

Το λεξικό ορίζει το Brexit ως «η (προτεινόμενη) αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική διαδικασία που συνδέεται με αυτήν».

Σύμφωνα με το λεξικό, η λέξης προέρχεται από τον στον συνδυασμό των λέξεων «British» και «Exit» και ακολουθεί χρονικά την εμφάνιση του νεολογισμού «Grexit», που εισήχθη τον Φεβρουάριο 2012 από δύο οικονομολόγους της Citigroup, για να περιγράψει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ μιας Ελλάδας συντετριμμένης από το δημόσιο χρέος της.

Η λέξη «Brexit» εμφανίζεται μερικούς μήνες αργότερα σε άρθρο που δημοσιεύεται από τον Peter Wilding, σημερινό πρόεδρο του British Influence, ενός φιλοευρωπαϊκού βρετανικού think tank.

Το λεξικό επισημαίνει ότι ο όρος χρησιμοποιείται τόσο για τον ορισμό του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το ίδιο το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μεταξύ των παραδειγμάτων χρήσης του όρου, το λεξικό παραθέτει τη διάσημη πλέον φράση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «Brexit means Brexit», η κοφτή διατύπωση της οποίας κατάφερε να ενισχύσει τις αμφιβολίες για τη στρατηγική της απέναντι στο θέμα.

Το Oxford English Dictionary υπογραμμίζει ότι η καταχώρηση μιας λέξης, τόσο λίγο χρόνο μετά την εμφάνισή της, είναι κάτι «πολύ ασυνήθιστο». Σημειώνει ωστόσο «την εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία διαχύθηκε και υιοθετήθηκε».

Πηγή: in.gr