Χριστούγεννα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Ρώμη, Ιταλία

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων, έπειτα από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα.

Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ναούς όπου πιστοί αναμένεται να συγκεντρωθούν για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων, αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την παραμονή των Χριστουγέννων η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της σε εκκλησίες σε πολλές πόλεις, μεταξύ άλλων στο Αννόβερο και τη Φρανκφούρτη.

Στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, αναφέρει η FAΖ, αστυνομικοί θα στέκονται σε όλες τις εισόδους και εξόδους του ναού.

Μετά τον θάνατο του Τυνήσιου Άνις Άμρι, του άνδρα που θεωρείται ότι οδηγούσε το φορτηγό που έπεσε πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μέζιερ είχε δηλώσει ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση.

parispolice

Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία

Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Τυνήσιου, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιταλία και το Βατικανό ενόψει των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, στη Ρώμη απαγορεύτηκε σε ημιφορτηγά και νταλίκες να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης.

Πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, με καλυμμένα τα πρόσωπα, έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν σε τουριστικά αξιοθέατα ή σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη στις γιορτές.

Στους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει τη λειτουργία των Χριστουγέννων στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα του στρατού έχουν αναπτυχθεί κάθε 100 μέτρα.

Τα μέτρα έχουν ενισχυθεί στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις, ιδίως κοντά σε μεγάλες εκκλησίες όπου συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι τυνησιακές αρχές συνέλαβαν τρεις υπόπτους, μεταξύ των οποίων και των ανιψιό του Άμρι, που επικοινωνούσε μαζί του με κρυπτογραφημένα μηνύματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγκνάθιο Θόιδο, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών ερευνά τη σχέση που είχε ο Άμρι με έναν ισπανό υπήκοο.

Ο Άνις Άμρι έφτασε στη Λαμπεντούζα το 2011, μαζί με άλλους μετανάστες. Πέρασε τέσσερα χρόνια σε ιταλικές φυλακές επειδή προσπάθησε να πυρπολήσει ένα σχολείο στη Σικελία.

Οι γερμανικές αρχές διαμαρτύρονται επειδή αγνοούσαν το εγκληματικό παρελθόν του υπόπτου. «Οι καταδικασμένοι εγκληματίες από όλες τις χώρες πρέπει να καταγράφονται σε μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ώστε να γνωρίζουμε πότε και πού βρίσκονται όταν περνούν τα σύνορα ή ζητούν άσυλο» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Σε επιφυλακή οι Αρχές και στη Γαλλία

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στη Γαλλία.

«Η επίθεση στο Βερολίνο υπενθύμισε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες εκτιμήσεις, να φροντίσουν ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές και όλες οι βραδινές λειτουργίες θα είναι ασφαλείς» είπε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν.

Ο κίνδυνος μιας επίθεσης ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι υπαρκτός, μολονότι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια συγκεκριμένη απειλή, πρόσθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Σε όλη τη Γαλλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή σχεδόν 91.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο καθεδρικό του Στρασβούργου τα μέτρα ασφαλείας για την αποψινή λειτουργία θα είναι δρακόντεια: έλεγχοι, έρευνες σε τσάντες και σακίδια, περιορισμένη πρόσβαση. Παρόμοια θα είναι τα μέτρα και σε άλλες εκκλησίες, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, εξήγησε ο Φαλκόν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν Ντομινίκ Λεμπρέν χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι «ανησυχίες» που εκφράζουν οι πιστοί. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «είναι αδύνατον να προστατευτούν όλες οι εκκλησίες», αναφερόμενος στην επίθεση στο Σεντ-Ετιέν-ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, όπου δύο τζιχαντιστές εκτέλεσαν έναν ιερέα, στα τέλη Ιουλίου.

Στη Λιλ, στα βόρεια, έχουν κινητοποιηθεί 1.250 αστυνομικοί και στρατιώτες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Έχουν ενισχυθεί τα μέτρα σε ορισμένα σημεία στρατηγικής σημασίας στο κέντρο της πόλης καθώς και γύρω από το πελώριο εμπορικό κέντρο Euralille.

———–
Πηγή: in.gr