Οι διαδικασίες για το Brexit έχουν δρομολογηθεί μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και αναμένεται οι δύο πλευρές (Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ) να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διευθετηθούν τα κοινά ζητήματα και να συμφωνηθεί το διαζύγιο. Ωστόσο, η έξοδος της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια δημιουργεί ανησυχίες σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στο κομμάτι των σπουδών.
Στα ερωτήματα πόσο «καλοδεχούμενοι» είναι ευρωπαίοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια ενόψει Brexit και αν συνεχίζεται το πρόγραμμα Erasmus, δίνει απαντήσεις η Βίβιαν Στερν, η επικεφαλής της Universities UK International.
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), η Βίβιαν Στερν δηλώνει πως είχε πολλές προσπάθειες για να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Σήμερα όμως αναγνωρίζει ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, το Brexit θα επιφέρει «σκληρό πλήγμα» στα βρετανικά πανεπιστήμια, κάτι που αναμένεται να φανεί και στη μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε «μακροπρόθεσμα η ποιότητα να επικρατήσει και πάλι, προσελκύοντας περισσότερους φοιτητές από όλη την Ευρώπη»,σύμφωνα με την Στερν, η οποία επισημαίνει ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετική φήμη και καταλαμβάνουν πάντοτε υψηλές θέσεις σε όλα τα διεθνή rankings.
Περισσότερα ΕΔΩ.