Ο Γιώργος Σαμπάνης και τα ακαταμάχητα video clip του!

Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι ένας Καλλιτέχνης (με Κ κεφαλαίο), τον οποίο εκτιμώ πολύ σαν παρουσία στην ελληνική μουσική βιομηχανία. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα πέρισυ, πήγα και τον είδα στο ACRO που εμφανιζόταν μαζί με τη Demy και τη Μαλού Κυριακοπούλου. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόση ενεργητικότητα πάνω στη σκηνή να δω για τόση ώρα από έναν άνθρωπο! Ήταν καταπληκτικός, ταπεινός και επικοινωνιακός.

sabanis2

Ό,τι, λοιπόν, γνωρίζουμε σε εικόνα από τον τραγουδιστή, είναι οι – κάποιες – συνεντεύξεις του στην τηλεόραση και τα video – clip του. Τα τελευταία παρουσιάζουν ένα κοινωνικό – εγκληματολογικό και μυθολογικό υπόβαθρο, το οποίο γοητεύει τους θεατές. Όλα είναι άρτια εκτελεσμένα, λες και είναι μικρές ταινίες μήκους.

Τα πιο εντυπωσιακά, θεωρώ ότι είναι των τραγουδιών:

«Κανείς δεν ξέρει»: Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δημολίτσα, ο Γιώργος Σαμπάνης πρωταγωνιστεί με δύο πρόσωπα. Το κακό alter ego του συγκρούεται με τον ίδιο αλλά και με την κοπέλα του, καταστρέφοντας τον έρωτα τους, αφού στο τέλος δολοφονεί και τους δύο. Είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, ο «Σωσίας». Το «Κανείς Δεν Ξέρει» είναι μια δημιουργία του Γιώργου Σαμπάνη (μουσική) και της Ελεάνας Βραχάλη (στίχοι) και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο του «Μόνο εξ επαφής».

«Μόνο εξ επαφής»: Ένα single από το ομότιτλο άλμπουμ σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του ιδίου και σκηνοθεσία Γιάννη Παπαδάκου. Στο κλιπ, σε μια μελλοντική κοινωνία, όπου η ψηφιακή επικοινωνία έχει αντικαταστήσει τον εξ επαφής έρωτα, ο Γιώργος Σαμπάνης είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ανθίσταται, αποζητώντας ακόμη την (ξεπερασμένη) σαρκική επαφή. Στα χέρια, λοιπόν, ενός ημίτρελου επιστήμονα, γίνεται πειραματόζωο για να μελετηθεί αυτή η … παράξενη συμπεριφορά. Μια ιδέα του Μιχάλη Παπανικολάου, το βίντεο κλιπ, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι εικόνων στον κόσμο του υποσυνείδητου και μια αλληγορία για έναν κόσμο που όλο και περισσότερο γίνεται virtual.

«Σε σένα σταμάτησε η καρδιά»: Σε σκηνοθεσία Γιάννη Δημολίτσα και Γιάννη Παπαδάκου, στίχους Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του ιδίου, υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Παπανικολάου, από το άλμπουμ «Λόγια που καίνε». Εξελίσσεται στο κλιπ μια σύγχρονη εκδοχή του μυθικού love story του Ορφέα και της Ευρυδίκης: ο παράφορα ερωτευμένος πρωταγωνιστής κατεβαίνει στον τρομακτικό Άδη για να φέρει πίσω την αγαπημένη του.

«Μη μιλάς»: Σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαδάκου, στίχους Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του ιδίου, από το άλμπουμ «Δεν είμαι ήρωας». Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Χαλάνδρι και διηγείται την ιστορία ενός άντρα που συναντά τον παιδικό του έρωτα μετά από πολλά χρόνια, όντας ο ίδιος κωφάλαλος μιλώντας με την κοπέλα στη νοηματική γλώσσα.

sabanis

«Πριν πεις σ’ αγαπώ»: Σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαδάκου, στίχους Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του ιδίου, από το άλμπουμ «Μόνο εξ επαφής». Ο τραγουδιστής με τους συνεργάτες τους έκαναν δύο ημέρες γυρίσματα σε μια παλιά πολυκατοικίας στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα στο σπίτι όπου καταλαβαίνουμε ότι η οικογένεια του φίλου του τραγουδιστή τον καλεί και εκεί αναλύπτουμε ότι η γυναίκα του πρώτου είχε και έχει παράνομη ερωτική σχέση με τον δεύτερο. Το μήνυμα στο τέλος του κλιπ είναι φυσικά ότι τέτοιες καταστάσεις οδηγούν σε αδιέξοδο.

«Ό,τι και να είμαι»: Γυρισμένο στα Χανιά, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παπαδάκου, στίχους Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του ιδίου, από το άλμπουμ «Δεν είμαι ήρωας». Και αυτό το κλιπ είναι μία ολόκληρη υπερπαραγωγή με concept που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ακόμα και υποβρύχια πλάνα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Κανατάκης (Villa Mercedes, Deck), με ένα πολύ χαρακτηριστικό ρόλο τον οποίο υποδύεται μοναδικά. Μαζί του και ο Γιάννης Κελαϊδής. Το σενάριο θέλει έναν χάρτη θησαυρού να πέφτει στα χέρια του Γιώργου Σαμπάνη κι εκείνος να προτείνει σε μια σπείρα κακοποιών (αρχηγός της οποίας, σύμφωνα με το σενάριο είναι ο Γιώργος Κανατάκης), να τον αναζητήσουν μαζί. Του έχουν, όμως, στήσει μια δολοφονική πλεκτάνη από την οποία ξεφεύγει την τελευταία στιγμή. Ρόλο-κλειδί κρατάει μια μελαχρινή γυναίκα, συμπρωταγωνίστρια του Γιώργου Σαμπάνη.

«Άργησες πολύ»:  Μετά από ένα τραγικό δυστύχημα, ένας πρωταθλητής κολύμβησης χάνει τον πιο πολύτιμο φίλο του και την κίνηση στα κάτω άκρα. Πρωταγωνιστής στο κλιπ είναι ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, η πραγματική ιστορία του οποίου ξεδιπλώνεται στο κλιπ. Το single συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Μόνο εξ επαφής». Οι στίχοι είναι της Ελεάνας Βραχάλη, η μουσική είναι του τραγουδιστή και η σκηνοθεσία του Γιάννη Δημολίτσα.