Γιατί να μας νοιάζει ποιες ήταν οι χειρότερες φυλακές στην Ιστορία;

Θα σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα άμεσα και ειλικρινώς: γιατί αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας ως άνθρωποι (της ανθρωπότητας δηλαδή), δεν μπορούμε να κατευθυνόμαστε στο παρόν και στο μέλλον τυφλά. Η φυλάκιση είναι ένα είδος ποινής αρκετά βάρβαρο (όχι τόσο, όσο η θανατική ποινή), πολύ σκληρό και ο σκοπός της είναι ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου που εγκλημάτησε προς χάριν συμμόρφωσής του (σωφρονισμός και κοινωνική επανένταξη αργότερα – μετά την έκτισή της).

φυλακές

Όμως, έχει παρατηρηθεί στη ξένη και στην ελληνική βιβλιογραφία ότι αυτό το είδος της ποινής χρησιμοποιείται κατά κόρον, δυστυχώς, και δεν επιβάλλονται από τους δικαστές άλλου είδους ποινές για ελαφριά αδικήματα (συνεπώς, πρέπει να υφίσταται αναλογικότητα μεταξύ ποινής και αδικήματος όπως υποστήριζε και ο C. Beccaria). Αυτός είναι κι ο σκοπός του άρθρου: να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να γνωρίσει τι εστί φυλάκιση έστω και μέσω από εικόνες.

Ο άνθρωπος μπορεί να μετατραπεί στο πιο σκληρό και άγριο ζώο, το λεγόμενο «τέρας», αλλά, δυστυχώς για τις οικογένειες των θυμάτων και ευτυχώς – ορισμένες φορές – για τον θύτη και τη δικαιοσύνη, παραμένει άνθρωπος με δικαιώματα, έστω άρρωστος. Οι χειρότερες φυλακές στην Ιστορία ανάλογα με την επικινδυνότητά τους στο παρελθόν, παρόν και μέλλον παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο: