10 δυναμικές γυναίκες που έγραψαν ιστορία!

Μία από τις θέσεις που θεωρούνται ως αληθινές, θέλει το αρσενικό ως κυρίαρχο φύλο και επίκεντρο κοινωνικών και ιστορικών μεταβολών των εποχών. Λόγω δημιουργίας και διαιώνισης πατριαρχικού προτύπου, η παραπάνω θέση φαινόταν αληθής και ακριβής. Όμως, κατά το ρου του ιστορικού γίγνεσθαι και κατά τη λαϊκή ρήση ότι «πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μία γυναίκα» (βλ. Ξανθίππη, σύζυγος του φιλοσόφου Σωκράτη, ήδη, από την αρχαία εποχή), πολλές γυναίκες, όχι μόνο, έπαιξαν κομβικό ρόλο σε μία στιγμή της Ιστορίας αλλά θεμελίωσαν επιστήμες, απόψεις, ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το άρθρο, λοιπόν, αφιερώνεται σε εκείνες. Οι πρώτες δύο κυρίες, νομίζω, δεν χρειάζονται συστάσεις.

Marie Curie

curie

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Harriet Tubman

Harriet Tubman

Στιγμάτισε τον αγώνα για την απελευθέρωση των σκλάβων στην Αμερική από το 1849 από την πλευρά των Βορείων στον Εμφύλιο Πόλεμο της ηπείρου. Βοήθησε έμπρακτα στην κατάργηση της δουλείας των μαύρων.

Joan of Arc

Joan of Arc

Γνωστή σε όλους και σε όλες, ως Ιωάννα της Λωραίνης, έχει αγιοποιηθεί από τους Ρωμαιοκαθολικούς, ήταν εκείνη που «έσπασε» την πολιορκία της Ορλεάνης στη Γαλλία στα τέλη του 15ου αιώνα καθώς πίστευε ότι ο Θεός την επέλεξε γι’ αυτήν την αποστολή.

Annie Smith Peck

Annie Smith Peck

Ανέβηκε σε όλα τα βουνά της Ευρώπης και στην υψηλότερη κορυφή του Περού στο βουνό Ουασκαράν. Η ίδια ήταν υπερασπιστής των γυναικείων ανθρώπινων δικαιωμάτων και φορούσε μόνο παντελόνια. Και τα δύο με ιδιαίτερη δυσκολία, αρκεί να σας πούμε, ότι, τότε, δεν υπήρχαν φιάλες οξυγόνου και οι γυναίκες στην εποχή της φορούσαν φούστες αντίστοιχα.

Amelia Earhart

Amelia Earhart

Πρωτοπόρος στην αεροπορία. Ίδρυσε οργάνωση στην εποχή της για γυναίκες πιλότους και ήταν γνωστή φεμινίστρια. Η πρώτη γυναίκα που πέταξε πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1932.

Zina Portnova

Zina Portnova

Πέθανε σε ηλικία 17 ετών. Ταγμένη στο κίνημα της Λευκορωσίας, βοήθησε έμπρακτα να δολοφονηθούν 100 Ναζί με κίνητρο την εκδίκηση αφού οι ίδιοι είχαν δολοφονήσει τη γιαγιά της και με όπλο τη δηλητηρίαση μέσω τροφής.

Emmeline Pankhurst

Emmeline Pankhurst

Φεμινίστρια και σουφραζέτα, με τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα της, στάθηκε η αιτία ώστε οι Βρετανίδες γυναίκες άνω των 30, στην αρχή του 20ου αιώνα, να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Nellie Bly

Nellie Bly

Μαχόμενη ερευνητική δημοσιογράφος από το 1887 που, από τον περιορισμό της ελευθερίας του γραπτού και προφορικού λόγου, βρέθηκε σε άσυλο ως ψυχικά ασθενής. Αργότερα, όταν βγήκε, έγραψε εκθέσεις για το Ψυχιατρικό Κέντρο και την αντιμετώπισή του στους ασθενείς και αυτός ήταν ο λόγος που η, τότε, εισαγγελία το έκλεισε μαζί με τη διάταξη περί αποζημίωσης των θυμάτων. Επίσης, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα σε 72 ημέρες με πλοίο και με τρένο, ταξιδιωτικό ρεκόρ για την εποχή.

Boudicca

Boudicca

Στο 60 μ.Χ. η γη της Αρχαίας Βρετανής Βασίλισσας Boudicca, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Όταν αντιτάχθηκε στην εξουσία τους, οι Ρωμαίοι την μαστίγωσαν δημόσια και βίασαν τις κόρες της μπροστά της. Η Boudicca εξαπέλυσε μια βίαιη εκστρατεία εκδίκησης, εναντίον των Ρωμαίων, νικώντας τη ρωμαϊκή ένατη λεγεώνα και λεηλατώντας τις τρεις μεγαλύτερες ρωμαϊκές πόλεις της Βρετανίας. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ρωμαϊκές λεγεώνες, για να θέσουν τέρμα στη δίψα της για εκδίκηση.