Feud: Η μεγάλη τηλεοπτική έκπληξη της σαιζόν που πέρασε

Αν αναζητάς μία νέα αμερικάνικη σειρά να γεμίσει τις ελεύθερές σου ώρες κι αν ενδιαφέρεσαι για τη λάμψη των σταρ των Χολιγουντιανών ‘60s και ‘70s αλλά κυρίως για όλα όσα έμειναν καλά κρυμμένα πίσω από τις κάμερες, τότε το Feud είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

feud 2

Τοποθετημένο στα γυρίσματα της κλασσικής ταινίας Whatever Happened to Baby Jane? το Feud παρακολουθεί την αιώνια έριδα μεταξύ δύο από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς όλων των εποχών που όπως φαίνεται έμεινε αμείωτη μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ο λόγος φυσικά για τις Bette Davis και Joan Crawford που παρ’ ότι μεσουράνησαν στο κινηματογραφικό στερέωμα την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, κατάφεραν μόλις μία φορά να συνυπάρξουν επαγγελματικά σε μία συνεργασία που υπήρξε κάθε άλλο παρά αρμονική.

feud

Σύμφωνα με την αριστουργηματική σειρά του Ryan Murphy η έχθρα των δύο γυναικών πήγαζε σε μεγάλο βαθμό από τον άκρατο εγωισμό και των δύο πλευρών και την συμπλεγματική ανάγκη τους για υπεροχή, στοιχεία που καθ’ όλη τη διάρκεια του σίριαλ δίνονται χωρίς συστολή από πλευρά σκηνοθεσίας αλλά πάντοτε με τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στα πρόσωπα δύο θρυλικών μορφών του κινηματογράφου, μέσα από γεγονότα και περιστατικά που δε θα μάθουμε ποτέ αν πράγματι συνέβησαν ή ήταν απλώς αποκόμματα της φαντασίας των δημιουργών. Επίσης δε θα μάθουμε ποτέ αν επρόκειτο για ειλικρινές μίσος ή για επίγνωση της αμφίδρομης ανωτερότητας τη μίας έναντι της άλλης σε διάφορος τομείς, που δημιουργούσε συνεχώς συναισθήματα ζήλειας και καταπιεσμένου θαυμασμού.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους δίνουν κυριολεκτικά ρεσιτάλ οι Jessica Lange και Susan Sarandon που χάρη στα ξεχωριστά τους ταλέντα αλλά και στις μοναδικές ικανότητες των μακιγιέρ και ενδυματολόγων μεταμορφώθηκαν πλήρως σε ξεπεσμένες σταρ της δεκαετίας του ’70 που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν ένα κλάσμα από τη χαμένη λάμψη τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και οι δύο πρωταγωνίστριες είναι υποψήφιες για βραβείο Emmy καλύτερης ερμηνείας σε μίνι σειρά, ενώ παράλληλα το Feud διεκδικεί βραβεία επίσης στις κατηγορίες καλύτερης μίνι σειράς, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.

Πρόκειται επομένως για ένα πολύ καλοστημένο δράμα, μία βιογραφία δοσμένη μέσα από μία πιο ανθρώπινη ματιά αλλά αρκετά πιστή στην πραγματικότητα, δίχως επεισοδιακά διανθίσματα που μάλλον δε χρειάζονται άλλωστε, μια που στην περίπτωση της Bette Davis και της Joan Crawford η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο θυελλώδης από την οποιαδήποτε σκηνοθετική υπερβολή. Μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει και η δεύτερη σαιζόν της σειράς που θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά στην πριγκίπισσα Νταϊάνα και στον πρίγκιπα Κάρολο, ένα ζεύγος που συνδέθηκε με μία εξίσου συναρπαστική έριδα. Ελπίζουμε ο δεύτερος κύκλος να αποδειχθεί αντάξιος του πρώτου.

——–

Χρύσα Γούτα