Risk, από την Ιωάννα Πορτόλου, στη Στέγη

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

RISK

Ιωάννα Πορτόλου / Ομάδα Griffón

15 – 18 Ιανουαρίου 2018 | ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ | 21:00

Όλοι μας έχουμε χορέψει disco.

Μια παράσταση-χορευτικός μαραθώνιος, ένα disco εξομολογητήριο από την Ιωάννα Πορτόλου και την ομάδα Griffón στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Ποιος θα χορέψει μαζί μου; Μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου ή χρειάζεσαι να σε φροντίζουν; Αυτολογοκρίνεσαι; Επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει ένα λάθος; Διεκδικείς το δικαίωμα στη γελοιότητα; Ποιος είναι ο ορισμός του ρίσκου; Τι συμβαίνει όταν το dancefloor γίνεται εξομολογητήριο μύχιων πόθων, παθών και παθημάτων; Το Risk, η νέα δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón, επικεντρώνεται στο ρίσκο. Ποιο είναι το κόστος του υποκειμενικού ρίσκου, της κατάκτησης ή της απώλειας αυτού που έχει αξία για τον καθένα;

Από τις 15 έως τις 18 Ιανουαρίου, η Μικρή Σκηνή της Στέγης αντηχεί τα άγχη, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις λύπες μας, υπό τις μελωδίες του “I Feel Love”, του “I Will Survive”, του “Stayin’ Alive”, του “Upside Down”, του “Heart and Soul”, του “Τoo Drunk To Fuck”. Μια παράσταση-χορευτικός μαραθώνιος, ένα disco εξομολογητήριο που μιλάει για όλα τα μικρά και μεγάλα μύχιά μας. Το Risk τοποθετείται σε εκείνη τη λεπτή διαχωριστική γραμμή, όπου το σώμα απελευθερώνεται από τους φόβους και τις αντιστάσεις του, χάνει τον έλεγχο και ανοίγεται στο κρυφό, το απωθημένο, το ανομολόγητο. Πέντε ερμηνευτές στη σκηνή (Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου) εκκινούν από τις πιο ξεσηκωτικές μουσικές των 80s και κυνηγούν το φευγαλέο της ευτυχίας, το ανέμελο κέφι και την αίσθηση του να μοιράζεσαι, χωρίς λογοκρισία, αυτή την απροσδόκητη χαρά με τους άλλους.

Η δυναμική του dancefloor μπορεί να προϋποθέτει κέφι και εκτόνωση, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να αντισταθεί στην αναμέτρηση και τον ανταγωνισμό. Ποιος θα αντέξει; Ποιος θα αποσυρθεί; Ποιος θα καταρρεύσει; Πώς επιβιώνεις όταν χορεύεις (άρα όταν ζεις) σαν αυτοκίνητο κούρσας; Η ευτυχία στη ζωή προϋποθέτει ρίσκο. Παίρνουμε, όμως, το ρίσκο να είμαστε ευτυχισμένοι; Από τη μια, ο ιλιγγιώδης φόβος της έκθεσης, της «βουτιάς στο κενό»· από την άλλη, αυτή η σπάνια στιγμή ελευθερίας όταν καλείσαι να «πάρεις τα ρίσκα» σου, να κυνηγήσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Η χορογράφος ανασυστήνει επί σκηνής έναν φαντασιακό χώρο, μέσω του οποίου ο καθένας κατακτά την ασφάλεια να προτείνει μια άγνωστη, αλλά και μοναδική εκδοχή του εαυτού του.

Συντελεστές

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Μουσική δραματουργία: Αντώνης Παλάσκας

Σκηνικός χώρος & Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός Χορογράφου: Δανάη Γιαννακοπούλου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Συντονισμός Παραγωγής & Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης / PRO4

Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival

http://www.sgt.gr/gre/SPG2004