Happy HALLOWEEN: Φάρσα ή κέρασμα;

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου και ξεκίνησε στο Δυτικό Κόσμο. Η ετυμολογία της λέξης είναι All-hallow-even και σημαίνει η παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων.

halloween

Οι ρίζες ξεκινάνε στην Ιρλανδία από τους Κέλτες ως γιορτή του Samhain, θεού του Κάτω Κόσμου. Ο Χριστιανισμός τη θεωρούσε ένα σατανικό παιχνίδι, αλλά στις μέρες μας την αναγνωρίζει και για αυτό αποτελεί ημέρα χαράς και μεταμφιέσεων.

Πιστεύεται ακόμη ότι την ημέρα του Halloween υπάρχει επαφή μεταξύ του κόσμου των ζωντανών με τον κόσμο των πνευμάτων.

Στην Αμερική που είναι πιο πολύ αναγνωρίσιμη έφτασε στα μέσα του 19ου αιώνα από Ιρλανδούς μετανάστες. Επίσης θεωρείται από τις πιο εμπορικές γιορτές και τα γλυκά που πουλιούνται ξεπερνούν αυτά των Χριστουγέννων και του Αγίου Βαλεντίνου.

Την ημέρα του Halloween τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται συνήθως σε κάτι τρομακτικό και επισκέπτονται τα σπίτια λέγοντας το γνωστό “trick or treat”, δηλαδή φάρσα ή κέρασμα.

Οι δρόμοι γεμίζουν με κολοκύθες που έχουν μάτια, μάγισσες με σκουπόξυλα και φαντάσματα.

Το πιο διάσημο γλυκό του Halloween είναι το Barnbrack. Είναι ένα κέικ φρούτων που περιέχει ένα τυλιγμένο δωράκι που λένε ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον εκείνου που θα το φάει.

Info: Η ιστορία του μύθου για τις κολοκύθες λέει ότι ένας αγρότης, ονόματι Jack ξεγέλασε τον διάβολο και τον παγίδευσε με ένα σταυρό. Για να τον απελευθερώσει έπρεπε ο διάβολος να δεσμευτεί ότι ο Jack δεν θα πάει ποτέ στη κόλαση. Για αυτό ο Jack φτιάχνει κολοκύθες και πηγαίνει σε διάφορα μέρη της γης για να αναπαυθεί.

Τέλος για να μπούμε στο κλίμα της ημέρας αυτής σας προτείνουμε κάποιες ταινίες λίγο τρομακτικές, λίγο με μαύρη μαγεία και πιο πολύ Halloween.

  1. Hocus pocus 1993
  2. The Adams Family 1991
  3. Halloween 1978
  4. Scream 1996
  5. Fun Size 2012