Θέατρο στη Στέγη| ITHACA, OUR ODYSSEY 1

ITHACA, OUR ODYSSEY 1

Christiane Jatahy

29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30

Κι αν ο Οδυσσέας ήταν πρόσφυγας; 10 τόνοι νερού πλημμυρίζουν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Η Κριστιάν Ζαταΐ, το νέο αστέρι της γαλλικής σκηνής, παρουσιάζει ένα τολμηρό multimedia θέαμα για τη μετανάστευση. Σινεμά, θέατρο και νέες τεχνολογίες για μια ιστορία που είναι, συγχρόνως, παρόν και παρελθόν.

Από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, η θάλασσα της Ιθάκης πλημμυρίζει την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη και η Καλυψώ επιπλέουν στα νερά της. Ένας αρχαίος μύθος ή μια είδηση για την προσφυγική κρίση; Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτρια Κριστιάν Ζαταΐ τοποθετεί έναν μεγεθυντικό φακό μύθου πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κατασκευάζει έναν παράλληλο με το δικό μας κόσμο –συγχρόνως, παρόν και παρελθόν– που αντανακλά την οδύσσεια της επιστροφής στην πατρίδα.
Συνεργάτιδα του Odéon-Théâtre de l’Europe και της Comédie-Française, έχει κατακτήσει το κοινό της Γαλλίας με το πολυμεσικό θέατρό της. Η γλώσσα της, ένα σύμπλεγμα σκηνικής λειτουργίας, ψηφιακής και κινηματογραφικής απεικόνισης, τροφοδοτεί και το Ithaca, our Odyssey 1.

Η Κριστιάν Ζαταΐ τοποθετεί τη δική της Ιθάκη σε δύο νησιά, την Ωγυγία της Καλυψούς και την Ιθάκη της Πηνελόπης, καθώς και στη θάλασσα ανάμεσά τους. Το νερό γίνεται μνημείο του ταξιδιού και η Οδύσσεια ένα αιώνιο τραγούδι. Σαν Σειρήνα, η Ζαταΐ τραγουδά για την οδύνη της εξορίας, τον νόστο για την πατρική γη και την αγάπη που επιζεί σε καιρούς αναμονής. Μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Συντελεστές

Δραματουργία, Σκηνογραφία & Σκηνοθεσία: Christiane Jatahy 

Καλλιτεχνική Συνεργασία, Φωτισμοί & Σκηνογραφία: Thomas Walgrave 

Συνεργασία στη Σκηνογραφία: Marcelo Lipiani

Καλλιτεχνική Συνεργασία: Henrique Mariano 

Σχεδιασμός Ήχου: Alex Fostier

Φωτογράφος: Paulo Camacho 

Κοστούμια: Siegrid Petit-Imbert, Géraldine Ingremeau

Βίντεο: Julio Parente

Βοηθός Σκηνοθέτη & Μετάφραση: Marcus Borja

Παίζουν: Karim Bel Kacem, Julia Bernat, Cédric Eeckhout, Stella Rabello, Matthieu

Sampeur, Isabel Teixeira


Κατασκευή σκηνικού: Tο εργαστήριο διακόσμησης του Odeon-Théâtre de l’Europe και η

ομάδα του Odeon-Théâtre de l’Europe

Πρεμιέρα: Ateliers Berthier, Odéon-Théâtre de l’Europe, Μάρτιος 2018

Θερμές ευχαριστίες στους Kais Razouk, Godrat Arai και Nazeeh Alsahuyny που μοιράστηκαν μαζί με τους συντελεστές μέρη της δικής τους οδύσσειας. 

Παραγωγή: Odéon-Théâtre de l’Europe (Παρίσι)

Συμπαραγωγή: Théâtre National Wallonie (Βρυξέλλες), São Luiz Teatro Municipal (Λισαβόνα), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Comédie de Genève (Γενεύη), Ruhrtriennale (Γερμανία)
Με την υποστήριξη: Centquatre (Παρίσι)

Διαβάστε περισσότερα

Το Ithaca, Our Odyssey είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Odéon-Théâtre de l’ Europe. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος ενός φιλόδοξου δίπτυχου με τον γενικό τίτλο Our Odyssey και πραγματεύεται κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κοιτίδα. Η Ζαταΐ επιστρατεύει μια μεικτή διανομή από τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, για να υποδυθούν τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα.

 
Μετά το Ithaca, θα ακολουθήσει το New Ithaca που εμπλέκει ξανά τον μύθο με το ντοκουμέντο. Η επάνοδος του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η αποκατάσταση της σχέσης του με την Πηνελόπη θα αποτελέσουν το συνθετικό υλικό μιας δραματουργίας που θα αντλήσει και από ιστορίες προσφύγων.

 
Για την ολοκλήρωση του New Ithaca δρομολογούνται γυρίσματα και έρευνα στην Ελλάδα, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τη Συρία και τη Βραζιλία.
 
«Η ομηρική μυθοπλασία μπαίνει σαν μεγεθυντικός φακός στην εποχή μας, στις μετακινήσεις της, στην κάθε απόπειρα να φθάσει κανείς στο σπίτι του, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια» αναφέρει η Κριστιάν Ζαταΐ για το πρότζεκτ.

 
Η παράσταση της Ζαταΐ έρχεται μετά το Odyssey του συμπατριώτη της, Leonardo Moreira, μια παραγωγή που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 5 της Στέγης.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018

Κεντρική Σκηνή | 20:30