Χαλκιδική: ένας πανέμορφος, καλοκαιρινός προορισμός!

Είναι πλέον γνωστό σε κάθε σημείο της Ελλάδας ότι το διαμάντι του βορρά, ο κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο δεν είναι άλλος από την πανέμορφη Χαλκιδική, τη χερσόνησο με την πληθώρα επιλογών και τη μαγεία των αντιθέσεων που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

Σε απόσταση αναπνοής από τη συμπρωτεύουσα η Χαλκιδική αποτελεί ιδανική επιλογή για ημερήσιες ή μεγαλύτερης διάρκειας αποδράσεις χάρη στη συχνή και σχετικά οικονομική συγκοινωνία που ενώνει μεταξύ τους αλλά και με την πόλη της Θεσσαλονίκης τις πεντακάθαρες και καταγάλανες ακτές των τριών ποδιών, καθένα από τα οποία προβάλει έναν ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα και προσφέρει στα νεανικά τουριστικά κύματα διάφορες και διαφορετικές ευκαιρίες για διασκέδαση, ψυχαγωγία και δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το πρώτο πόδι αποτελεί ίσως το πιο κοσμοπολίτικο τμήμα της χερσονήσου, χωρίς βέβαια να μένουν πίσω περιοχές του δεύτερου και του τρίτου ποδιού που προσελκύουν κάθε χρόνο τουρίστες από όλον τον κόσμο. Η Καλλιθέα, γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή, προσφέρει στον ταξιδιώτη ασύγκριτη διασκέδαση καθώς διαθέτει στέκια που καλύπτουν κάθε γούστο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χανιώτη με πολυάριθμα μπαρ, καφετέριες και χώρους εστίασης πλημμυρίζει τα καλοκαίρια από τουρίστες κάθε ηλικίας. Ωστόσο, δε λείπουν και τα πιο παραδοσιακά χωριά, όπως η Νέα Φώκαια και η Άθυτος που προτείνονται σε όσους επιθυμούν φέτος το καλοκαίρι να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να απολαύσουν τις αμμουδερές τους παραλίες και την απαράμιλλη θέα που βλέπει στις αντικρινές ακτές της Σιθωνίας.

san tin xalkidiki den exei

Από την άλλη πλευρά του ποδιού δεσπόζει η Σάνη με τις υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατάλληλες για ακριβά γούστα, αλλά και η Σίβηρη. Και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν πόλους έλξης για τους φίλους των τεχνών, καθώς διοργανώνουν τα δύο σημαντικότερα καλλιτεχνικά, θερινά γεγονότα της Χαλκιδικής. Στο λόφο της Σάνη πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φεστιβάλ «Jazz on the Hill» αλλά και πολλές συναυλίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ το Φεστιβάλ Κασσάνδρας λαμβάνει χώρα στο αμφιθέατρο της Σίβηρης και περιλαμβάνει κάθε είδους θεάματα μεταξύ των οποίων θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Φυσικά δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στο γειτονικό χωριό, το Ποσείδι και τη φοιτητική κατασκήνωση που φιλοξενεί και η οποία ως γνωστόν έχει την τιμητική της με το πέρας των εαρινών εξεταστικών του ΑΠΘ και ως τα τέλη Αυγούστου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αιχμή τον Ιούλιο το κάμπινγκ κατακλύζεται από φοιτητόκοσμο αποτελώντας συνήθη προορισμό για μεγάλες παρέες που προτιμούν την υπαίθρια διαμονή.

Στο δεύτερο πόδι τα ηνία του τουρισμού κατέχει η Νικήτη με την εξαιρετική, μεγάλη σε μήκος παραλία της και τον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο που το βράδυ μετατρέπεται στο επίκεντρο του τουριστικού σφυγμού. Άλλες αξιόλογες παραλίες είναι αυτές της Μεταμόρφωσης και της Γερακινής στη ρίζα του ποδιού αλλά και του Μαρμαρά στο βάθος αυτού. Το κοσμικό τμήμα του τρίτου ποδιού είναι μικρό καθώς σύντομα αρχίζουν τα εδάφη του Αγίου Όρους. Ωστόσο, αξίζει μία επίσκεψη στα πανέμορφα μέρη αυτού και ιδιαίτερα στην Ουρανούπολη. Επίσης φημισμένη είναι και η Αμμουλιανή, το μικρό νησάκι που ανήκει γεωγραφικά στο τρίτο πόδι και προσφέρει εκτός από υπέροχες παραλίες και χώρους κατασκήνωσης. Τέλος, για αυτούς που εργάζονται το καλοκαίρι ιδανικοί προορισμοί σύντομων μονοήμερων ή διήμερων αποδράσεων αποτελούν τα εντυπωσιακά ακρογιάλια στην Καλλικράτεια, την Ηράκλεια, τα Νέα Πλάγια και τα Φλογητά που προσφέρονται για σαββατιάτικα μπάνια σε απόσταση από τη Θεσσαλονίκη όχι μεγαλύτερη των 45 λεπτών.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου υπερβολική η πεποίθηση πολλών βορειοελλαδιτών που δε χάνουν ευκαιρία να παινέψουν τον τόπο τους και να παραδεχτούν:

 «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!»   

——–

Χρύσα Γούτα