1η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών: Η Πολυπολιτισμικότητα

Από τις 23 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Κατά τη διάρκεια της πρώτης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, περίπου 20 ινστιτούτα, πολιτιστικά κέντρα και ευρωπαϊκές πρεσβείες οργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, με σκοπό να προβληθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης.

Το πλούσιο πρόγραμμα, ανοιχτό σε όλους, θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό συνέδρια, προβολές, συναυλίες, εργαστήρια επί 7 μέρες.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα συγκεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες σε μια μεγάλη γιορτή γύρω από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων όπου ένα μοναδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα εκπέμπει ζωντανά.

Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών διοργανώνεται από το δίκτυο EUNIC στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2019
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Φιλοξενία εκδήλωσης: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160, Αθήνα 118 54

Για 7η συνεχή χρονιά 14 χώρες – μέλη της EUNIC Αθήνας σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY), το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σύλλογο των αποφοίτων ”Διδασκαλία Γλωσσών στην Ευρώπη” προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με όχημα τη γλώσσα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών μέσα από ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

Φέτος, για πρώτη χρονιά μια ραδιοφωνική Βαβέλ θα εκπέμπει ζωντανά από το Σεράφειο, ένα μοναδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης Longueur d’οndes της Βρέστης.

Σε μια εποχή όπου η εκμάθηση των ξένων γλωσσών είναι μια περιπέτεια όλο και πιο κοινή και η πολυγλωσσία απαραίτητο εφόδιο τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση όσο και για την πραγματική καλλιέργεια των νέων, οι μορφωτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί, καθώς και οι πρεσβείες συμμαχούν, για να ακουστεί αυτή η γλωσσική ποικιλομορφία.

Ο εορτασμός θα περιλαμβάνει πολύωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα όπου θα ακουστούν συνεντεύξεις δρόμου, αναγνώσεις σε διάφορες γλώσσες, συζητήσεις με συγγραφείς και ειδικούς στο θέμα, κουίζ κ.ά. και θα συμπληρώνεται, στον χώρο της εκδήλωσης, από εκπλήξεις, δώρα, καθώς και έκθεση του «Μικρού Πρίγκιπα», του πασίγνωστου βιβλίου του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί που εξακολουθεί να συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Τι είναι η EUNIC;
Η EUNIC (European Union National Institutes for Culture) (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες.

Το παράρτημα της EUNIC Αθήνας ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2008. Δεκατέσσερα Ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Αθήνα υπέγραψαν ανεπίσημο μνημόνιο συμφωνίας με πρωταρχικό τους στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε κοινά προγράμματα με τη στήριξη Ελλήνων εταίρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κύριος στόχος της ένωσης αυτής είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, η βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και κατανόησης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρώπης.

Τα σημερινά μέλη της EUNIC Αθήνας:
Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, British Council στην Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Goethe-Institut Athen, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Το Σπίτι της Κύπρου, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Πρεσβεία Ρουμανίας, Πρεσβεία της Ιρλανδίας, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ουγγαρίας