Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 στο ΚΠΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Το 2018 το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions» στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς. Το ΚΠΙΣΝ, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προάγει σταθερά τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άσκησης, αλλά και ψυχαγωγίας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει ως εξής:

Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά
Τρίτη 17/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 – 21:00
Πέμπτη 19/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 – 21:00
Σάββατο 21/09 , Κέντρο Επισκεπτών, 10:00 – 14:00
(για παιδιά 10-12 ετών με σειρά προτεραιότητας)

Δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός «Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για μια δράση με συμβολικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στον Κ.Ο.Κ, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς απέναντι στους χρήστες ποδηλάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, ερωτήσεις επάνω στο θεωρητικό μέρος, πρακτική εκπαίδευση και, στη συνέχεια, απλές εξετάσεις με στόχο την απόκτηση «Διπλώματος Οδήγησης Ποδηλάτου».
Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών, τα οποία ήδη γνωρίζουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές και θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους.

Τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να έρθουν με τα ποδήλατά τους.