Μπορεί ο τίτλος αυτός να σου κάνει λίγο εντύπωση και να αναρωτιέσαι πόσες και τι είδους τοξικές σχέσεις, μπορεί να δεις, άμεσα ή έμμεσα κατά την διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής. Κι όμως μπορεί να συμβεί πολύ πιο συχνά από ότι φαντάζεσαι. Εδώ θα βρεις κάποια από τα σημάδια των τοξικών σχέσεων.
Μια τοξική σχέση, δηλαδή καταχρηστική δεν είναι μόνο όσες αφορούν την σωματική βία, αλλά και την ψυχολογική. Και σε τέτοιες περιπτώσεις ευθύνεται τόσο ο θύτης, αλλά και το θύμα, όταν σιωπά. Αν βιώνεις κάποιο από τα παρακάτω, προσπάθησε να δεις την σχέση από μια απόσταση, σαν ένα τρίτο πρόσωπο και να σκεφτείς πραγματικά τι κάνεις με τον άνθρωπό σου.
1. Αίσθημα ενοχής, χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις το που φταις
Συμβαίνει όταν το αγόρι σου ή το κορίτσι σου, σε κάνει να νιώθεις μια ενοχή, χωρίς συγκεκριμένη αιτία και αφορμή. Νιώθεις πώς ότι κι αν κάνεις ή πεις είναι λάθος, χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις τον λόγο.
2. Παράλογη ζήλια
Ενώ εσύ είσαι 100% στην σχέση, θες μόνο το “”άλλο σου μισό” και δεν δίνεις κάποια αφορμή, σε ζηλεύει παράλογα. Ρωτάει που είσαι, με ποιους, τι θα φορέσεις, γιατί έχεις πολλούς φίλους ή φίλες, ψάχνει το κινητό σου και τα social media και σε θεωρεί κάτι σαν ιδιοκτησία.
4. Είναι ο mr τέλειος ή mrs τέλεια
Το αγόρι σου ή το κορίτσι σου, θεωρεί ότι τα κάνει όλα σωστά και δεν φταίει ποτέ και πουθενά. Όποτε γίνεται καυγάς, ευθύνεσαι μόνο εσύ. Μήπως πρέπει να την κάνεις σιγά σιγά;’
5. Δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση
Σε διακατέχει ένα αίσθημα απογοήτευσης και “φεύγεις” μακριά από τα δικά σου όνειρα, τα θέλω και τους στόχους σου. Νιώθεις να χάνεις τον εαυτό σου. Όταν βρίσκεσαι σε μια υγιή σχέση, προχωράς μαζί με τον άλλον, βελτιώνεστε και οι δύο και αλληλοστηρίζεστε.
6. Χάνεις τα συναισθήματά σου
Νιώθεις ότι πλέον έχεις ξενερώσει με τον άλλον, με σένα και με την σχέση σας. Δεν έχεις καμία όρεξη ούτε για φιλιά, ούτε για αγκαλιές, ούτε για τίποτα. Τον ή την νιώθεις σαν φίλο-η παρά σαν ερωτικό σύντροφο. Μαζί όμως με το συναίσθημα. χάνεις την όρεξη για τον εαυτό σου και τα δικά σου χόμπι. Τα αφήνεις όλα για τον άλλον.