Υποτροφίες της Ιαπωνικής Κυβέρνησης σε Έλληνες για σπουδές στην Ιαπωνία

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα ανακοινώνει ότι η Ιαπωνική Κυβέρνηση (ΜΕΧΤ) για το 2021 πρόκειται να χορηγήσει υποτροφίες σε Έλληνες υπήκοους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιαπωνικά πανεπιστήμια ως ερευνητές (Research Students) για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, ηλικίας έως 35 ετών, ή ως προπτυχιακοί φοιτητές (Undergraduate Students), ηλικίας 17-25 ετών. 

Διάστημα χορήγησης υποτροφιών και κάλυψη 

Research Students
Η περίοδος φοίτησης ξεκινά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2021 και διαρκεί έως τον Μάρτιο του 2023 (περιλαμβάνει και την εκμάθηση της ιαπωνικής γλώσσας για έξι (6) μήνες). Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, τη βίζα σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 143.000 ΓΕΝ (1.220 ΕΥΡΩ). 

Undergraduate Students
Η περίοδος φοίτησης ξεκινά από τον Απρίλιο του 2021 και διαρκεί για πέντε ή επτά χρόνια (περιλαμβάνει και ένα χρόνο προετοιμασίας). Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, τη βίζα σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 117.000 ΓΕΝ (996 ΕΥΡΩ). 

Aιτήσεις

Κατεβάστε τις αναλυτικές πληροφορίες (Application guidelines) και τις φόρμες από τους ακόλουθους συνδέσμους:
Research Students  
Undergraduate Students   

Διαδικασία Αξιολόγησης και Επιλογής 

Research Students
Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Σεπτέμβριο 2020, οι επιλεχθέντες προχωρούν υποχρεωτικά σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική και ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και καλούνται σε προσωπική συνέντευξη. (Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο 2020). 

Undergraduate Students
Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Σεπτέμβριο 2020, οι επιλεχθέντες προχωρούν σε υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, την ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και τα Μαθηματικά, ενώ στη συνέχεια οι επιτυχόντες καλούνται σε προσωπική συνέντευξη, καθώς και σε γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα επιλογής (Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο 2020). 

*Σε περίπτωση απόρριψης αίτησης η Πρεσβεία της Ιαπωνίας δεν είναι υποχρεωμένη να αιτιολογήσει την απόφασή της. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων δεν προβλέπεται διαδικασία επανεξέτασης αιτήσεων και δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις. 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής17 Ιουλίου 2020. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται δια ζώσης (ΜΟΝΟ με ραντεβού στο cultural@mofa.go.jp) ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Τμήμα. 

Πληροφορίες

Μορφωτικό Τμήμα – Πρεσβεία της Ιαπωνίας
Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ: 210-670 9902 Ε-mail: cultural@at.mofa.go.jp