Λιχαδονήσια: ο κρυμμένος θησαυρός ανάμεσα σε Μαλιακό και Ευβοϊκό κόλπο

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα Λιχαδονήσια Ευβοίας και όχι άδικα.

Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται ανάμεσα στο Μαλιακό και στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και είναι σύμπλεγμα 7 μικρών νησιών με πιο γνωστό το νησάκι Μανολιά.

Είναι προσβάσιμα με βάρκα είτε από τα Καμένα Βούρλα, είτε από τον Κάβο Λιχάδας στον Βορειοανατολικότερο σημείο της Εύβοιας, το οποίο απέχει οδικώς περίπου 45 λεπτά από την Αιδηψώ.

λιχαδονήσια3

Δρομολόγια εκτελούνται καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα και το εισιτήριο είναι σχετικά οικονομικό.

Τα Λιχαδονήσια είναι ακατοίκητα πια, ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1970 ζούσαν τρεις οικογένειες στη Μανολιά χωρίς ρεύμα και νερό. Στα Λιχαδονήσια δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προς το παρόν και οι επισκέπτες μπορούν να διανυκτερεύσουν στο κοντινό πανέμορφο οικισμό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σχεδόν 3 χ.λ.μ. από το Κάβο Λιχάδας απέναντι από τα Λιχαδονήσια.

Στη Μανολιά υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο φθάνει κάποιος διασχίζοντας πεζός το νησί της Μανολιάς μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή.

αγιος-γεωργιος-λιχαδονησια

Η Μανολιά διαθέτει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μπαρ.

Η θάλασσα είναι καταγάλανη σαν πισίνα, έχει άμμο και είναι ρηχή για όλες τις ηλικίες.

Tips: Λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας τους τουριστικούς μήνες, καλό είναι να αποφύγει κάποιος τα Σ/Κ, ώστε να απολαύσει την αυθεντικότητα του τοπίου και να μην ταλαιπωρηθεί ψάχνοντας για σκιά και ομπρέλα, εκτός αν έχει εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα.

Αξίζει η ξενάγηση με τη βάρκα γύρω από τα Λιχαδονήσια, όπου βλέπεις δια γυμνού οφθαλμού το ναυάγιο από το 1944, την οικογένεια από φώκες μονάχους φερμένη από την  γειτονική Αλόννησο, τη μεγάλη ποικιλία πουλιών, και το μυστηριώδες φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου.

——-

Άννα Ζ.