Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μεταπτυχιακό στα Οικονομικά

 Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Οικονομικά. Ο μέγιστος αριθμός των εισακτέων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είναι δεκαπέντε (15) φοιτητές/τριες.

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί/ες Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.)στιςΟικονομικέςή συναφείς επιστήμες της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Συναφή (είς) Τμήματα (Σχολές) είναι αυτά(ές) που παρέχουν στους φοιτητές/τριες επαρκή υποδομή στα Οικονομικά και (ή) στις Ποσοτικές Μεθόδους.

H συνάφεια αξιολογείται κατά περίπτωση από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Παράρτημα 1 (Βλέπε παρακάτω)

Δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή υποψηφιότητας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είναι:

  1. Αίτηση (έντυπη – το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο βρίσκεται αναρτημένο παρακάτω (Βλέπε Παράρτημα 3).
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Αντίγραφο πτυχίου με την αντίστοιχη βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας.
  4. Οι φοιτητές/τριες προπτυχιακών προγραμμάτων, οι οποίοι/ες βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο της υποχρεωτικής φοίτησης και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι/ες, θα προσκομίζουν σε αυτή τη φάση, μόνον βεβαίωση σπουδών με αναλυτική βαθμολογία.
  5. Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίες από ΔΟΑΤΑΠ (αν υπάρχουν).
  6. Δύο (2) συστατικές επιστολές.
  7. Αποδεικτικά γνώσης αγγλικής (επιπέδου Β2 τουλάχιστον) για τους Έλληνες ή της Ελληνικής από αλλοδαπούς.

(Παράρτημα 2 Βλέπε παρακάτω)

  1. Αποδεικτικά ερευνητικών δραστηριοτήτων (αν υπάρχουν).
  2. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
  3. Μία (1) φωτογραφία.

Διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων 

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών γίνεται με συνεκτίμηση των παρακάτω (5) κριτηρίων τα οποία σταθμίζονται με συντελεστές βαρύτητας:

  1. Η επίδοση στις γραπτές εξετάσεις με συντελεστή βαρύτητας 45%
  2. Ο γενικός βαθμός πτυχίου με συντελεστή βαρύτητας 40%, ο οποίος προκύπτει: 40% * βαθμός πτυχίου * % ποσοστό συνάφειας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 (Βλέπε παρακάτω)

  1. Ερευνητικό έργο με συντελεστή βαρύτητας 5%
  2. Η προσωπική συνέντευξη με συντελεστή βαρύτητας 7%
  3. Συστατικές επιστολές 3%

Υποβολή Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν την Αίτηση Υποψηφιότητας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 Βλέπε παρακάτω) μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα ως εξής:

  1. Ηλεκτρονικά με email: ontinits@econ.auth.gr (σκαναρισμένα όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά).
  2. Ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην παρακάτω διεύθυνση με σφραγίδα ταχυδρομείου έως και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 υπόψη κας Ωρ. Ντινιτσούδη ή Απευθείας στη Γραμματεία του Μεταπτυχιακού στα Οικονομικά του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (γραφείο 215), Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη, από τις 10:00 π.μ. έως και τις 13:00 μ.μ

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 και λήγει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Γραπτή εξέταση

Η γραπτή εξέταση περιλαμβάνει ύλη της Μικροοικονομικής, της Μακροοικονομικής και Ποσοτικών Μεθόδων (Μαθηματικά, Στατιστική, Οικονομετρία), η οποία καλύπτεται σε προπτυχιακό επίπεδο στα περισσότερα Οικονομικά Τμήματα της χώρας. Η εξέταση περιλαμβάνει θέματα θεωρίας, προβλήματα και ασκήσεις, και ερωτήματα πολλαπλών επιλογών. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 (Βλέπε παρακάτω)  

Η γραπτή εξέταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων ανακοινώνονται στην παρακάτω ιστοσελίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (http://www.econ.auth.gr) και στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στα οικονομικά (https://maecon.econ.auth.gr/) .

Συνεντεύξεις  

Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων με την υψηλότερη κατάταξη θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020. Το πρόγραμμα διεξαγωγής των συνεντεύξεων των επιτυχόντων θα ανακοινωθεί εγκαίρως στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (http://www.econ.auth.gr) και στην ιστοσελίδα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στα οικονομικά (https://maecon.econ.auth.gr/ ) .

Σημειώσεις

  1. Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να προσκομίσουν αντίγραφο του πτυχίου τους ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 (με την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση μαζί με όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά).
  2.  Σε περίπτωση ανωτέρας βίας, οι εισαγωγικές εξετάσεις και οι συνεντεύξεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και εξ αποστάσεως με τρόπο που θα ορίσει η ΣΕ. Οποιεσδήποτε αλλαγές θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα (https://maecon.econ.auth.gr/ ) και (http://www.econ.auth.gr) .
  3. Σε περίπτωση ανωτέρας βίας λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα θα προσφερθεί εξ αποστάσεως με σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία.