Οι πανελλαδικές δεν είναι τα πάντα!

Οι πανελλαδικές έφτασαν στο τέλος τους για μια ακόμη χρονιά και μαζί τους, ήρθε και το τέλος  μίας μεγάλης περιόδου, για τους μαθητές των Λυκείων μας.

Οι νέοι θα γίνουν ανεξάρτητοι, μπορεί όχι όλοι σε οικονομικό επίπεδο, πάντως σίγουρα θα έχουν  ανεξαρτησία  σε ότι αφορά τις κινήσεις και τις επιλογές τους. Διαφορετικά τα ωράρια τους, άλλες οι επιδιώξεις και οι στόχοι τους. Τώρα θα διαθέτουν από δω και στο εξής τον εαυτό τους όπως οι ίδιοι θέλουν.

Παύουν να ισχύουν τα “πρέπει” των μαθητικών τους χρόνων. Πρέπει να σηκωθείς νωρίς, πρέπει να πας σχολείο, πρέπει να διαβάσεις, πρέπει να κοιμηθείς νωρίς, πρέπει να μην αργήσεις να γυρίσεις και πάει λέγοντας.

Κάθε νέος φαντάζομαι, όπως και γω όταν είχα δώσει πανελλήνιες, θυμάται τα όνειρα και τους στόχους που είχε από μικρός και πώς φαντάζονταν ότι θα είναι η φοιτητική του ζωή. Τα μαθητικά χρόνια, οι εξισώσεις και τα αρχαία είναι πλέον παρελθόν και τώρα ανοίγονται νέοι δρόμοι μπροστά στον καθ υποψήφιο φοιτητή. Μια νέα πορεία που θα την χαράξει ο καθένας όπως νομίζει.

Η πίεση που ένιωσαν και το άγχος για το μέλλον, μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις να μην υπήρξε ποτέ. Όμως είναι και εκείνοι που ανησυχούν ακόμη και δεν ξέρουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, δεν ξέρουν αν είναι σίγουροι για την σχολή που θέλουν να περάσουν , ή αν θέλουν να μείνουν στην πόλη τους ή να σπουδάσουν κάπου αλλού. 

 Επίσης όσοι δεν θα καταφέρουν αυτή τη χρονιά να μπούνε σε μια σχολή, έχουν ίσως παραπάνω άγχος για το μέλλον τους. Κι αυτό το άγχος μπορεί να πηγάζει από την οικογένεια, από τον περίγυρο και από την ίδια την κοινωνία. Για πολλούς, εσφαλμένα κατά την άποψη μου, η επιτυχία ή η αποτυχία στις πανελλαδικές κρίνει όλη την ζωή μας και το μέλλον μας.

Όμως οι  πανελλαδικές δεν είναι τα πάντα και δεν καθορίζουν την προσωπικότητά μας και το ποιοι θα γίνουμε. Μία ενδεχόμενη αποτυχία δε θα φέρει το τέλος του κόσμου , ούτε σημαίνει ότι αποτύχαμε  ως άνθρωποι. Είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτή την δοκιμασία , που  περνά η πλειονότητα των ανθρώπων και φυσικά δεν θα κριθούμε από αυτή.

Οι πανελλαδικές δεν είναι τα πάντα και όσοι δεν τα καταφέρετε φέτος σίγουρα μπορείτε να προσπαθήσετε και άλλες φορές. Όσες θέλετε και αντέχετε εσείς. Ή βέβαια μπορείτε να μην ξαναδώσετε και να βρείτε το πραγματικά σας αρέσει να κάνετε στην ζωή σας και να ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο. Ή μπορείτε να μπείτε σε μια σχολή, κι αν για κάποιο λόγο δεν είστε ευχαριστημένοι να ξαναδώσετε ποιο μεγάλοι πανελλαδικές , μέχρι και κατεύθυνση μπορείτε να αλλάξετε. 

Να θυμάστε γενικά ότι μπορείτε να κάνετε πραγματικά ότι θέλετε στην ζωή σας. Όλοι είμαστε ικανοί για όλα!