Δωρεά 14.410 βιβλίων από την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμβολής του στην παιδεία των νέων, παραμένει δίπλα στην κοινωνία με δωρεές που αγγίζουν κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2018 το Ίδρυμα Ευγενίδου δωρίζει βιβλία από την συλλογή της Βιβλιοθήκης του σε φορείς σε όλη την Ελλάδα, κατόπιν αίτησής τους. Μέχρι σήμερα έχουν δωρισθεί 14.410 βιβλία σε πλήθος βιβλιοθηκών, σχολείων όσο και άλλων εκπαιδευτικών φορέων.


Η παράδοση των δωρεών του Ιδρύματος Ευγενίδου που διατηρείται ζωντανή και δυναμική μέχρι σήμερα, ξεκίνησε το 1953, όταν ο Ευγένιος Ευγενίδης πραγματοποίησε δωρεά ύψους 1 δισεκατομμυρίου δραχμών υπέρ των σεισμόπληκτων των Ιονίων Νήσων, διαθέτοντας παράλληλα ένα πλήρως εφοδιασμένο νοσοκομείο καθώς και λυόμενα οικήματα.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες δωρεές κυρίως στην τεχνική, επαγγελματική και ναυτική εκπαίδευση αλλά και όπου αλλού κρίθηκε κατά καιρούς σκόπιμο. Στο πλαίσιο αυτό, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου προσφέρει στη σπουδάζουσα νεολαία (μαθητές και σπουδαστές τεχνικών σχολών, φοιτητές Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου) τα κατάλληλα βοηθήματα για τις σπουδές τους.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να εξερευνήσουν τις ψηφιακές και έντυπες συλλογές της και να αποκτήσουν νέες γνώσεις μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Σειρές εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες, στα οποία συμμετέχουν ετησίως πάνω από 3.500 μαθητές, από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Λέσχες ανάγνωσης και άλλα προγράμματα φιλαναγνωσίας
  • Βραδιές βιβλίου, αφιερωμένες στη γνωριμία και συζήτηση με επιστήμονες, συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων

Σύντομα η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της σε έναν νέο ανανεωμένο χώρο που θα ενισχύει την συνεργατική μάθηση και δημιουργία και στόχο θα έχει να λειτουργεί ως περιβάλλον ανάπτυξης ιδεών και εποικοδομητικής χρήσης των τεχνολογικών μέσων. Παράλληλα, θα αποτελέσει έναν χώρο συνάντησης και δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων νέων ανθρώπων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ναυτικής εκπαίδευσης.