Φοιτητικό σπίτι: πώς θα κάνεις την καλύτερη επιλογή – Tips

Φοιτητικό σπίτι..Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, υπάρχουν πολλές χιλιάδες φοιτητές, που πέρασαν σε κάποια σχολή και θα αναζητήσουν το κατάλληλο σπίτι.

φοιτητικό σπίτι

Μάλιστα φέτος το “κυνήγι” της αναζήτησης φοιτητικής στέγης έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ καθώς οι βάσεις ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Αν ανήκεις λοιπόν και εσύ στους πρωτοετείς φοιτητές που ξεκίνησαν ήδη το ψάξιμο του φοιτητικού τους σπιτιού και μπαίνουν σιγά σιγά σε διαδικασία μετακόμισης, σου έχουμε εδώ κάποια πράγματα που είναι καλό να λάβεις υπ’ όψιν πριν κάνεις την τελική σου επιλογή:

Τη γειτονιά που θα ήθελες να μείνεις

Καλό είναι, ειδικά αν έχεις περάσει στην Αθήνα, να προσπαθήσεις να βρεις ένα σπίτι, που θα είναι κοντά σε μετρό ή έστω σε στάση λεωφορείου. Πίστεψέ με αυτό θα σε γλιτώσει πολλές φορές από την ταλαιπωρία του να περπατάς και θα μετακινείσαι σίγουρα, πολύ πιο γρήγορα, από τη μία περιοχή στην άλλη.

Επίσης καλό θα ήταν να προσέξεις αν εκεί κοντά που κοιτάζεις για σπίτια, υπάρχουν τα βασικά που θα χρειαστείς στην καθημερινή σου ζωή. Αυτά σίγουρα θα είναι ένα σούπερ μάρκετ, κάποιο περίπτερο, ένας φούρνος και πολύ πιθανόν να θες και μια καφετέρια.

Το φοιτητικό σου σπίτι δεν χρειάζεται να είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο

Αυτή είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί φοιτητές. Ψάχνουν να βρουν το σπίτι τους δίπλα ή πολύ κοντά στη σχολή που περάσανε. Συνήθως όμως τα σπίτια αυτά κοστίζουν ακριβά. Μπορείς κάλλιστα να βρεις ένα σπίτι που θα είναι προσβάσιμο με τα μέσα μεταφοράς π.χ. Λεωφορείο, μετρό, τρένο ώστε να μετακινείσαι με άνεση όλη την ημέρα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις μία περιουσία στο ενοίκιο.

Όροφος και μέγεθος του σπιτιού

Εδώ πρέπει να αναρωτηθείς πόσα τ.μ. θα ήταν ιδανικά για τις ανάγκες σου. Συνήθως όσο μεγαλύτερο σε τ.μ. είναι το διαμέρισμα τόσο πιο πολύ θα κοστίζει βέβαια, αλλά και ένα πολύ μικρό δεν θα καλύψει τις ανάγκες σου. Πολύ σημαντικό εδώ είναι να τσεκάρεις αν έχει αποθηκευτικούς χώρους π.χ. πατάρι ή αποθήκη.

Όσον αφορά τον όροφο εδώ μπαίνει ο παράγοντας ασφάλεια καθώς και το πόσο “ψηλά” οικονομικά μπορείς να φτάσεις. Καλό είναι να αποφύγεις, ειδικά στις μεγαλούπολεις, ένα ισόγειο, υπόγειο και να κοιτάξεις από τον 1ο και πάνω. Αν βγαίνει το budget σου σίγουρα στον τελευταίο όροφο η θέα είναι φανταστική.

Τα βασικά έξοδα του σπιτιού


Καλό θα ήταν πριν προχωρήσεις σε ένα συμβόλαιο ενοικίασης, να μάθεις για τα βασικά έξοδα που θα έχεις κάθε μήνα στο νέο σου σπίτι. Πόσα κοινόχρηστα θα έχεις, τι ρεύμα μπορεί να πληρώνεις και βέβαια το πιο σημαντικό πρώτα από όλα ο κανονισμός του ενοικίου του σπιτιού σου.

Εδώ να έχεις υπόψιν σου, αν γίνει η ενοικίαση μέσω μεσιτικού γραφείου, για την προμήθεια που θα σου ζητηθεί να δώσεις. Οπότε πρώτα υπογράφεις με τον ιδιοκτήτη και μετά τακτοποιείς και αυτό το ζήτημα.

Οι τυχόν ζημιές


Τσέκαρε για τυχόν ζημιές στα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά του σπιτιού που θες να μείνεις. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένας σωστός έλεγχος και ο ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει τα πάντα πριν πας να μείνεις εκεί.

Καλή επιτυχία στην αναζήτηση να ευχηθούμε!