Οι ειδικοί εξηγούν γιατί τελευταία ενοχλείσαι με τα πάντα!

Μετά την πανδημία για πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη τα πράγματα έχουν αλλάξει από εκείνες τις παλιές μας ημέρες. Αν σου συμβαίνει κι εσένα τελευταία να ενοχλείσαι με τα πάντα, δες τι λένε οι ειδικοί παρακάτω!

Αν για παράδειγμα δεν αισθάνεσαι πλέον με τον σύντροφό σου, όπως στην αρχή και τσακώνεστε για “ασήμαντα” πράγματα, δεν είσαι η μόνη. Η καραντίνα και η νέα πραγματικότητα, έχει φέρει αλλαγές στον κάθε άνθρωπο.

Μπορεί επίσης να ενοχλείσαι επειδή ο πατέρας σου θα τύχει να φτερνιστεί δυνατά ενώ εσύ μιλάς στο τηλέφωνο ή να εκνευρίζεσαι με την μικρή σου αδερφή, για τον τρόπο που πετάει τα πράγματά της. 

Όλες αυτές οι ενοχλήσεις, από τους ειδικούς ονομάζονται “χύτρα πίεσης”, οι εντάσεις που βρίσκονται δηλαδή κάτω από την επιφάνεια μιας σχέσης έρχονται στο προσκήνιο, και είτε εμπλουτίζουν τον δεσμό σου  με τον σύντροφό σου ή την οικογένεια σου ή τους φίλους σου, είτε στρέφονται εναντίον του άλλου.

Ο COVID-19 καταστρέφει τις φιλίες και τις σχέσεις; Εκθέτει ζητήματα που είχαν προηγουμένως παραβλεφθεί; Ή μήπως η πανδημία μας κάνει να είμαστε πολύ ευερέθιστοι για να τα καταφέρουμε;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ένα τρίπτυχο. Οι υποκείμενες γραμμές βλάβης στις σχέσεις, έχουν  εμφανιστεί στην επιφάνεια. Η ανάληψη της ευθύνης από τον σύντροφο, τους γονείς , τα αδέρφια ή τους φίλους είναι τόσο σημαντική, όσο και να δεις την δική σου ευθύνη στις σχέσεις σου.Αυτοί οι διαπροσωπικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να συνθέσουν τη μοναδική σου αντίδραση στην τρέχουσα κρίση υγείας. Οι άνθρωποι έχουν ανεξέλεγκτα συναισθήματα αυτή τη στιγμή. Δεν είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτό που περνούν.

Είναι εύκολο να αναστατωθείς για πράγματα που είναι απτά. Δεν έχουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για την κατανόηση της πανδημίας και του μέλλοντος, αλλά γνωρίζουμε πού πηγαίνει ένα χρησιμοποιημένο ποτήρι. Δεν είναι ότι προβάλλουμε τον περιστασιακό θυμό σου στους δικούς σου ανθρώπους, αλλά μάλλον, έχεις ξεπεράσει το συναισθηματικό σου όριο. Ενοχλείσαι με τα πάντα γιατί σε καταβάλει το άγχος. Μπορείς όμως να μιλήσεις και να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με τους δικούς σου ανθρώπους, δείχνοντας αμοιβαία κατανόηση.