3 Ημέρες στην Ορεινή Αρκαδία! Οι ομορφιές της Βυτίνας και Δημητσάνας

Βρεθήκαμε για 3 ημέρες στην Ορεινή Αρκαδία και θα σας μιλήσω για τις ομορφιές της Βυτίνας και Δημητσάνας. Μόλις σε δυόμισι ώρες από την Αθήνα και το καυσαέριο της, βρισκόμαστε στην ήσυχη και γεμάτη καθαρό αέρα, ανάμεσα στα δάση και τα έλατα, περιοχή της Αρκαδίας.

Που να μείνεις

Η αλήθεια είναι ότι ήταν απόφαση τελευταίας στιγμής, μόλις λίγες ώρες πριν την αναχώρηση, κλείσαμε και το ξενοδοχείο μας. Το Grand Vytina, ένα πετρόχτιστο ξενοδοχείο λίγα λεπτά από την κεντρική πλατεία του χωριού της Βυτίνας. Έχει πολύ ωραία και μεγάλα δωμάτια, με θέα στο Μαίναλο και στο δάσος, ενώ το πρωινό που σερβίρει είναι πλούσιο και θα σε κρατήσει αρκετές ώρες.

Τις ημέρες που μείναμε, ήμασταν μόνο δύο άτομα, παρόλα αυτά κάθε πρωί μας περίμενε ένας μπουφές με μηλόπιτα, σπανακόπιτα, τοστάκια, αυγά μάτια, σοκολατένιο κέικ, μαρμελάδα, βούτυρο, μπισκότα, δημητριακά, γλυκό σταφύλι του κουταλιού , φυσικός χυμός πορτοκάλι και φυσικά ο αγαπημένος μου καφές, ο γαλλικός.

Η οικοδέσποινα χαμογελαστή και πολύ πρόθυμη να μας βοηθήσει και να μας παρέχει κάθε δυνατή άνεση. Υπήρχε ένα ζεστό πάπλωμα στο δωμάτιο μας, γιατί πιστέψτε με, εκεί το βράδυ, από φθινόπωρο κι έπειτα, είναι πολύ κρύο και με υγρασία.

Τι να κάνεις στην Βυτίνα και στην Δημητσάνα

Βόλτα στην πλατεία του χωριού και φυσικά στον όμορφο και διάσημο Δρόμο της Αγάπης.Μπορείς να φας τραγανό βακαλάο σκορδαλιά στο Τσιπουράδικο του Παντελή, χυλοπίτες με κόκορα ή ψαρόσουπα στην ταβέρνα, Παλιά Βυτίνα και αν θέλεις σουβλάκια ή κεμπάμπ θα σου προτείνω το Στέκι του Μάνθου. 

Στην Δημητσάνα, μπορείς να πας μέσω της Ελάτης, που προσφέρει αυτός ο δρόμος μια πολύ όμορφη και γραφική πορεία μέσα στη φύση, δίπλα στα έλατα και σε ρυάκια. Εκεί θα σου προτείνω μια στάση για καφέ, στο μπαλκονάκι, στις 4 εποχές και μπορείς να επισκεφτείς το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, που εμείς δεν προλάβαμε να δούμε.

Τελευταία στάση- Σπήλαιο Κάψια

Φεύγοντας από την όμορφη και παραδοσιακή Βυτίνα, κάναμε μια στάση στο χωριό Κάψια και συγκεκριμένα στο ομώνυμο σπήλαιο, που βρίσκεται μόλις 2 χλμ από εκεί.Αυτό σίγουρα στο συστήνω να το επισκεφτείς, καθώς ανήκει στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας .

Στο εσωτερικό του υπάρχουν χιλιάδες σταλακτίκες, αλλά και ανθρώπινα οστά από ανθρώπους που λέγεται ότι βρίσκονταν εκεί είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε για να προστατευθούν από την πλημμύρα, όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να σωθούν. Το σπήλαιο έχει ηλικία εκατομμυρίων ετών, αλλά ανακαλύφθηκε το 1887, ενώ για το κοινό λειτουργεί τα τελευταία 10 έτη.