Ποιος τύπος άσκησης είναι κατάλληλος για σένα;

Αν βρίσκεσαι σε μια φάση, όπου θέλεις να ξεκινήσεις γυμναστική, αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς σου ταιριάζει, εδώ σου έχουμε τον κατάλληλο τύπο άσκησης, ανάλογα με το τι θες να πετύχεις.

τύπος άσκησης

Για πολλούς άντρες, ο στόχος τους είναι αρκετά ασαφής – «θέλω να είμαι σε φόρμα» ή «να ξεκινήσω να τρέχω» ή «θέλω να γίνω πιο δυνατός» – και δεν είναι απολύτως σίγουροι πώς θα φτάσουν εκεί πέρα ​​από το να πηγαίνουν στο γυμναστήριο.

Αυτό είναι ένα λάθος. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, απλώς καταλήγεις  στο γυμναστήριο σταματώντας τυχαία σε μηχανήματα για να κάνεις μερικές επαναλήψεις πριν πας στη σάουνα.

Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από το καθόλου άσκηση, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να ασκηθείς με τρόπο που να σου δίνει πραγματικά αποτελέσματα. Όταν παρατηρείς ότι γίνεσαι μεγαλύτερος / ταχύτερος / ισχυρότερος, αισθάνεσαι καλά  και αυτό χρησιμεύει ως πρωταρχικό κίνητρο να διατηρήσεις αυτό που έχτισες.

Η απόφαση για το ποιο πρόγραμμα γυμναστικής θα ακολουθήσεις, συνοδεύεται από τα δικά σου ζητήματα. Υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω, και φαίνεται να αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό.

Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις για την κατάλληλη γυμναστική, για σένα σου έχουμε μερικά προγράμματα.  

Η γυμναστική που επιλέγεις τελικά θα πρέπει να έχει σχέση με τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης και τι είδους άσκηση απολαμβάνεις περισσότερο. Εάν δεν είσαι ακόμη πλήρως σίγουρος ποιες μορφές άσκησης σου αρέσουν περισσότερο, προτείνω να πειραματιστείς με διαφορετικά προγράμματα (δίνοντας στο καθένα τουλάχιστον τρεις μήνες) έως ότου ανακαλύψεις πού βρίσκονται τα ενδιαφέροντά σου.

Αν θέλεις να γίνεις πιο δυνατός…

Εάν ο στόχος σου είναι να γίνεις πιο δυνατός  κάνε squat, ασκήσεις για ώμους, πρέσα πάγκου, ασκήσεις βαρών. Το καλύτερο είναι τρια σετ των πέντε επαναλήψεων. Σε κάθε προπόνηση μπορείς να προσθέτεις πέντε ή δέκα κιλά και να ασκείσαι τρεις φορές την εβδομάδα.

Αν θέλεις να γίνεις fit…

Αν ψάχνεις να αποκτήσεις μια γενική φυσική κατάσταση φέτος, σου προτείνω έναν συνδυασμό δύναμης και αερόβιας γυμναστικής, με ρύθμιση σε έντονες προπονήσεις διάρκειας μίας ώρας που κάνεις πέντε φορές την εβδομάδα. Θα κάνεις  πρέσες ώμων, πρέσες πάγκου και διάφορα ολυμπιακά λιφτ μαζί με ασκήσεις σωματικού βάρους όπως push-ups και pull-ups. Επίσης μπορείς να κάνεις πολλά σπριντ και δουλειά με σάκο. Μπορείς να δοκιμάσεις το CrossFit και να συμβουλεύεσαι πάντα κάποιον ειδικό στο γυμναστήριό σου.

Εάν θέλεις να τρέχεις γρηγορότερα και χωρίς τραυματισμούς… 

Αν έχεις έναν στόχο να τρέξεις σε 5K, σε αγώνα  εμποδίων ή ακόμα και σε μαραθώνιο, τότε χρειάζεσαι ένα εξατομικευμένο σχέδιο. Η γυμναστική σου πρέπει να έχει όχι μόνο τρέξιμο, αλλά και ασκήσεις  σωματικού βάρους, καθώς και εργασίες κινητικότητας που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου γρηγορότερα και με πολύ λιγότερους τραυματισμούς.