8 Οφέλη από το τσάι! (μέρος 1)

Το τσάι φαίνεται να λύνει σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα. Αγχωτική μέρα στην σχολή ή τη δουλειά; Φτιάξτε την, με μια ζεστή κούπα. Νιώθεις υποτονική; Συνεχίστε με ένα πράσινο τσάι. Κρυώνεις; Καταπράΰνε τον πονόλαιμο με λίγο τσάι και μέλι. Ποια είναι τα οφέλη από το τσάι;

1. Αυξάνει το μεταβολισμό

Οι πολυφαινόλες του μαύρου και πράσινου τσαγιού έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις δαπάνες θερμίδων και μειώνουν το σωματικό λίπος. Είναι ενδιαφέρον ότι το τσάι προωθεί πραγματικά ένα τύπο λίπους: καφέ λίπος. 

Αυτός ο τύπος λίπους είναι πιο μεταβολικά ενεργός και περιέχει περισσότερα μιτοχόνδρια από το λευκό λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι το καφέ λίπος μπορεί στην πραγματικότητα να κάψει θερμίδες και να βελτιώσει το μεταβολισμό.

Σε μια ανασκόπηση μελετών, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δύο έως έξι φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα για περισσότερο από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερο σωματικό λίπος και σωματικό βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν.

 Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μια συμπυκνωμένη μορφή πράσινου τσαγιού που διατίθεται σε σκόνες και χάπια, έχει επίσης δείξει οφέλη για την απώλεια βάρους που ενισχύουν τον μεταβολισμό.

2. Είναι αντιφλεγμονώδες.

Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τα πάντα. Στην πραγματικότητα, έχει εμπλακεί ως η ρίζα σχεδόν όλων των χρόνιων ασθενειών. Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες στο τσάι είναι ισχυροί μαχητές της φλεγμονής. Στην πραγματικότητα, το πράσινο τσάι είναι 100 φορές πιο ισχυρό από την αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης C.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το τσάι μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καθώς και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από φλεγμονή.

3. Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Σε μια μελέτη περισσότερων από 40.000 ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους καρκίνους. 

Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες που έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. 

Οι ερευνητές εκτιμούν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην υπέρταση και την παχυσαρκία μαζί με τις ισχυρές πολυφαινόλες για την προστατευτική του δράση.

4. Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών από τον διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, με σημαντικούς κινδύνους επιπλοκών, πρόωρο θάνατο και κακή ποιότητα ζωής. 

Η έρευνα δείχνει ότι το τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να προστατεύσει τα παγκρεατικά κύτταρα από περαιτέρω βλάβες και να μειώσει τη φλεγμονή, ωφελώντας όλα αυτά που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη.