Coronavirus: Αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου και της ανησυχίας

Οι φόβοι για το COVID-19 μπορεί να έχουν μια συναισθηματική πίεση, ειδικά εάν ζείτε ήδη με μια διαταραχή άγχους. Αλλά δεν σημαίνει αυτό, ότι είσαι αδύναμος.

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να περάσεις από αυτήν την αγχωτική περίοδο, πιο εύκολα και ανώδυνα.

Κατανόησε το άγχος σου

Είναι μια πρωτόγνορη στιγμή. Βρισκόμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας, με πολλά μέρη τουλάχιστον εν μέρει να κλείνουν, ενώ άλλοι αγωνίζονται να μείνουν στην “κανονική” ζωή  ξανά με ασφάλεια. Μερικοί  βρίσκονται σε περιοχές όπου τα ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό επιδεινώνονται. Άλλοι προετοιμάζονται για το τι μπορεί να έρθει στη συνέχεια. Και όλοι μας παρακολουθούμε τα πρωτοσέλιδα και αναρωτιόμαστε, “Πότε θα τελειώσει αυτό;”


Για πολλούς ανθρώπους, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον κορανοϊό είναι το πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα επηρεαστούμε, πόσο καιρό θα διαρκέσει ή πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

Και αυτό καθιστά πολύ εύκολο να καταστρέψει και να μετατραπεί σε τρομερό φόβο και πανικό. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις – ακόμη και ενόψει αυτής της μοναδικής κρίσης – για να διαχειριστείς το άγχος και τους φόβους σου.

Μείνε ενήμερος – αλλά μην ελέγχεις εμμονικά τα νέα

Είναι ζωτικής σημασίας να παραμένετε ενημερωμένοι, ειδικά για το τι συμβαίνει στην κοινότητά σας, ώστε να μπορείτε να ακολουθείτε τις συμβουλευτικές προφυλάξεις ασφαλείας και να συμβάλλετε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Αλλά υπάρχει πολλές φορές παραπληροφόρηση, καθώς και εντυπωσιακή κάλυψη που τροφοδοτεί μόνο τον φόβο. Είναι σημαντικό να διακρίνετε τι διαβάζετε και παρακολουθείτε.

Εστίασε στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μαζικής αναταραχής. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα έξω από τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της πανδημίας, του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άλλοι και του τι θα συμβεί στις κοινότητές μας.

Αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε και πολλοί από εμάς ανταποκρίνομαστε ασταμάτητα αναζητώντας απαντήσεις στο διαδίκτυο και σκεφτόμαστε όλα τα διαφορετικά σενάρια που μπορεί να συμβούν. Όσο όμως επικεντρωνόμαστε σε ερωτήσεις με άγνωστες απαντήσεις και περιστάσεις εκτός του προσωπικού μας ελέγχου, αυτή η στρατηγική δεν θα μας φέρει πουθενά – εκτός από το να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, ανήσυχοι και συγκλονισμένοι.


Φρόντισε το σώμα και το πνεύμα σου

Διατήρησε μια ρουτίνα όσο καλύτερα μπορείς. Ακόμα κι αν έχεις κολλήσει στο σπίτι, προσπάθησε να ακολουθήσεις τον κανονικό ύπνο, την σχολή, το γεύμα ή το πρόγραμμα εργασίας σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την αίσθηση της κανονικότητας.

Αφιέρωσε χρόνο για δραστηριότητες που απολαμβάνεις. Διάβασε ένα καλό βιβλίο, δες μια ταινία, παίξε ένα διασκεδαστικό επιτραπέζιο ή βιντεοπαιχνίδι, δημιούργησε κάτι – είτε πρόκειται για μια νέα συνταγή ή ένα έργο τέχνης. Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αρκεί να σε βγάλει από τις ανησυχίες σου.


Πήγαινε για περπάτημα, τρέξιμο γιατί ο ήλιος και ο καθαρός αέρας θα σου κάνουν καλό. Έστω και μια βόλτα στη γειτονιά σου θα σου αλλάξει τη διάθεση.